Strefa Bydło

Przyczyny występowania problemów z racicami

Maciej Adamski

 

We współczesnym chowie kulawizny są jednym z głównych problemów zdrowotnych, jakie dotykają bydło mleczne. Zdrowotność kończyn, a zwłaszcza zapobieganie występowaniu chorób racic, to proces wpływającym zasadniczo na poziomi opłacalność produkcji. Wszelkie zaburzenia w chodzie krów odbiegające od normy określamy mianem kulawizn. Są one następstwem zaburzeń zdrowotnych, to często objawy kliniczne wielu chorób i schorzeń. Dochodzi do obniżenia wydajności zwierząt oraz wzrostu kosztów produkcji. Kulawizny stanowią częstą przyczynę brakowania bydła. Dlatego utrzymanie wysokiego dobrostan w oborze i zdrowia zwierząt pozwala zminimalizować koszty. Najlepiej jest to osiągnąć poprzez pełną profilaktykę, czyli zapewnienie odpowiednich warunków środowiska zewnętrznego i prawidłowe żywienie krów.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.