Strefa Bydło

Witaminy dla krów mlecznych

Agnieszka Wilczek-Jagiełło

 

Witaminy to niskocząsteczkowe związki organiczne, które w organizmach – chociaż w niewielkich ilościach – są niezbędne do prawidłowego przebiegu wielu procesów życiowych. Obecnie znanych jest czternaście substancji, które określamy mianem witamin. Jednym z najprostszych podziałów witamin jest ich pogrupowanie jako substancji rozpuszczalnych w wodzie (witaminy grupy B oraz witamina C) oraz tych, które rozpuszczają się w tłuszczach (witamina A, D, E, K). Warto przy tym zaznaczyć, że nie wszystkie znane nam witaminy muszą być dostarczane zwierzętom.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.