Archiwum
Żywność funkcjonalna, a chów bydła
Mirosław Gabryszuk, Renata Gabryszuk; Instytut Technologiczno-Przyrodniczy Państwowy Instytut Badawczy w Falentach
Genzeza żywności funkcjonalnej Mianem żywności funkcjonalnej określa się produkty spożywcze i napoje wykazujące udokumentowany, korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Wpływ ten ma polegać na poprawie stanu zdrowia oraz samopoczucia lub zmniejszenia ryzyka występowania chorób. Żywność funkcjonalna swoją postacią powinna przypominać żywność konwencjonalną i wykazywać korzystne działanie na organizm w ilościach, które są porównywalne z dietą tradycyjną, przy czym nie mogą to być tabletki, kapsułki czy krople, ale komponenty takie, które występują w diecie tradycyjnej. Podstawową potrzebą nowoczesnych konsumentów jest osiąganie wysokiej jakości życia, na którą składa się m.in. żywienie umożliwiające zachowanie dobrego zdrowia i sprawności fizycznej przez coraz dłuższy czas trwania życia. Koncepcja żywności funkcjonalnej wywodzi się z tradycji kultury i filozofii Dalekiego Wschodu, gdzie jednakowo traktowano zarówno leki, jak i żywność. Z formalnego punktu widzenia pojęcie „żywności specjalnego zastosowania zdrowotnego” zostało przyjęte dopiero w 1984 roku w Japonii, ale od dawna w określonych stanach chorobowych stosowano produkty żywnościowe, które pozytywnie wpływały na organizm człowieka. Przykładem może być stosowanie mleka w niektórych zatruciach, czy zupy marchwiowej i majeranku w stanach biegunkowych. Źródeł tej żywności upatruje się również w medycynie ludowej. Doświadczenia zdobyte w wyniku jej stosowania, wykorzystane w latach 80 w japońskim przemyśle żywnościowym szybko zostały przejęte przez rynek amerykański, a następnie europejski. W ostatnich latach żywność funkcjonalna staje się coraz bardziej popularna na całym świecie, co niewątpliwie związane jest z rosnącą świadomością społeczeństwa odnośnie związku diety ze zdrowiem i kondycją psychofizyczną. Klasyfikacja żywności funkcjonalnejWśród składników o korzystnych zdrowotnie właściwościach znajdują się: błonnik pokarmowy; oligosacharydy; poliole – alkohole wielowodorotlenowe; aminokwasy; peptydy; białka; wielonienasycone kwasy tłuszczowe; witaminy; składniki mineralne; cholina; lecytyna; bakterie fermentacji mlekowej; substancje fitochemiczne. Natomiast w obrębie funkcjonalnych produktów mlecznych (Rysunek 1.) można wyróżnić dwie grupy: wzbogacone produkty mleczne (zawierające pre- i probiotyki, włókno, polifenole, peptydy, sterole, fitosterole, składniki mineralne, witaminy i olej rybny); napoje z udziałem serwatki, zarówno napoje owocowe, jak i typowo mleczne.
Pozostało 90% tekstu
Artykuł został opublikowany w Hodowcy Bydła 1/2022. Kup to e-wydanie (12,00 zł) TUTAJ.
Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych