Archiwum
Pobranie suchej masy przez krowy mleczne
Piotr Stanek, Ewa Januś; Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Uzyskanie wysokiej wydajności mleka od krowy, przy jak najniższych kosztach produkcji, jest możliwe do osiągnięcia, wówczas gdy będą one racjonalnie żywione. Oznacza to, że krowa w zjedzonej paszy powinna pobrać taką ilość składników pokarmowych, które są niezbędne do pokrycia jej potrzeb bytowych oraz do syntezy tej ilości mleka, na którą pozwala jej potencjał genetyczny. Optymalne pokrycie potrzeb pokarmowych krowy jest zadaniem bardzo trudnym i bez większego ryzyka można postawić tezę, że jest to podstawowa przyczyna ograniczająca poziom wydajności. Prawidłowe zbilansowanie dawki pokarmowej dla krów mlecznych to klucz do uzyskania wysokiej produkcji, ale również gwarancja prawidłowej kondycji i stanu fizjologicznego zwierząt. Im więcej pracy i starań zostanie poczynionych w optymalizację składu i jakości paszy na stole paszowym, tym w stadzie będzie mniej problemów z rozrodem, chorobami metabolicznymi, mastitis, podwyższoną liczbą komórek somatycznych w mleku, słabą lub zbyt dobrą kondycją, zwiększonym brakowaniem i wieloma innymi nieprawidłowościami. Nowoczesne systemy żywienia ukierunkowane na potrzeby wysokowydajnych krów mlecznych wymagają posiadania ogromu informacji dotyczących nie tylko stosowanych pasz i ich jakości, ale również samych zwierząt, w tym ich stanu fizjologicznego. Miernikiem pokrycia potrzeb pokarmowych krowy mlecznej jest ilość pobranej suchej masy w zjedzonej paszy, w której powinna znaleźć się taka ilość składników pokarmowych, aby zaspokoić aktualne zapotrzebowanie zwierzęcia i zapewnić produkcję mleka wynikającą z potencjału produkcyjnego. Dawka pokarmowa krowy mlecznej powinna być zbilansowana pod względem energetyczno-białkowym i dostarczać odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych (w ich bilansowaniu należy pamiętać o ich synergistycznym lub antagonistycznym współdziałaniu, np. K do Mg). W bilansowaniu energetycznym dawki szczególną uwagę należy zwrócić na zawartość włókna (a przede wszystkim jego frakcji NDF i ADF), bowiem jest ono nie tylko źródłem energii, ale reguluje procesy trawienia i zapewnia prawidłową motorykę przewodu pokarmowego.
Pozostało 90% tekstu
Artykuł został opublikowany w Hodowcy Bydła 4/2022. Kup to e-wydanie (12,00 zł) TUTAJ.
Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych