Strefa Bydło

Rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych we wspomaganiu płodności krów

Kacper Libera; Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

 

Dobrze prowadzony rozród w stadzie bydła to jeden z fundamentów opłacalnej produkcji mleka. Niestety, przez ostatnie dekady selekcja hodowlana koncentrowała się w dużej mierze na zwiększaniu wydajności mlecznej. Rosnąca produkcja mleka nie pozostała obojętna wobec innych procesów zachodzących w organizmie krowy, w tym funkcjonowaniu układu rozrodczego. Produkcja mleka to niezwykle energochłonna kaskada przemian i reakcji, która powoduje znaczną intensyfikację metabolizmu w organizmie. Zwiększone tempo przemian metabolicznych niekorzystnie oddziałuje na układ hormonalny, który odgrywa kluczową rolę w sterowaniu procesami rozrodczymi u bydła. Stąd między innymi znacznie lepsze wyniki w rozrodzie obserwujemy w terenie u jałówek (które jeszcze nie rozpoczęły produkcji mleka) niż u krów mlecznych, gdzie laktacja stanowi bardzo duże obciążenie dla organizmu. Hodowcy oraz producenci mleka we współpracy z lekarzami weterynarii/zootechnikami mogą wdrażać różne strategie by polepszyć wskaźniki rozrodu w stadzie. Wśród najczęściej stosowanych metod zwiększających płodność w stadzie należy wymienić – metody żywieniowe polegające np. na suplementacji konkretnych substancji biologicznie aktywnych o naukowo udowodnionym korzystnym wpływie na układ rozrodczy. Do innych skutecznych metod należą sterowanie rozrodem za pomocą preparatów hormonalnych, metody wspomagające wykrywanie rui/monitoring wycieleń lub niektóre biotechniki rozrodu, które zyskują na popularności w naszym kraju np. przenoszenie zarodków – embriotransfer. 

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Bydła 5/2022. Kup to e-wydanie (12,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.