Archiwum
Wpływ Strategii F2F/BDV na produkcję rolną – prognozowane skutki na podstawie wybranych scenariuszy
Mirosław Gabryszuk, Renata Gabryszuk; Instytut Technologiczno-Przyrodniczy, Państwowy Instytut Badawczy w Falentach
Przyjęta przez Komisję Europejską dnia 20 maja 2020 roku Strategia F2F/BDV (strategia „od pola do stołu” i bioróżnorodności) wyznacza jako cel zmniejszenie strat składników pokarmowych o co najmniej 50%, przy jednoczesnym zapewnieniu, że nie doszło do pogorszenia żyzności gleby. Planowane jest ograniczenie stosowania nawozów o co najmniej 20% do 2030 roku, ponieważ nadmiar składników pokarmowych w środowisku (w szczególności azotu i fosforu) związany z nadmiernym nawożeniem oraz fakt, że nie wszystkie składniki pokarmowe stosowane w rolnictwie są wykorzystywane przez rośliny jest stotnym źródłem zanieczyszczenia gleby i wody oraz czynnikiem wywierającym negatywny wpływ na klimat. Prowadzi on do zmniejszenia bioróżnorodności w rzekach, jeziorach, na terenach podmokłych oraz w morzach. Wymieniony powyżej cel ma być osiągnięty przez pełne wdrożenie i egzekwowanie odpowiednich przepisów dotyczących środowiska i klimatu poprzez określenie wraz z państwami członkowskimi redukcji zapotrzebowania na składniki pokarmowe oraz stosowanie zrównoważonego nawożenia i zrównoważonej gospodarki składnikami odżywczymi, a także lepsze zarządzanie azotem i fosforem. Równocześnie planowane jest ograniczenie stosowania pestycydów i zmniejszenie sprzedaży leków weterynaryjnych o 50% oraz prowadzenie produkcji ekologicznej na co najmniej 25% powierzchni wszystkich użytków rolnych UE. Zadaniem Strategii jest również odbudowa i zachowanie bioróżnorodności w Europie oraz osiągnięcie gospodarki o obiegu zamkniętym i zmniejszenie wpływu na środowisko sektorów przetwórstwa spożywczego i handlu detalicznego poprzez podjęcie działań w zakresie transportu, magazynowania, pakowania i odpadów żywnościowych. Strategia F2F/BDV jest elementem Zielonego Ładu i uwzględnia ona w kompleksowy sposób wyzwania związane ze zrównoważonymi systemami żywnościowymi oraz podkreśla znaczenie związków między zdrowiem ludzi, zdrowiem społeczeństwa i zdrowiem planety.
Pozostało 90% tekstu
Artykuł został opublikowany w Hodowcy Bydła 5/2022. Kup to e-wydanie (12,00 zł) TUTAJ.
Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych