Archiwum
Zapobieganie skutkom stresu cieplnego
Józef Krzyżewski; Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk w Jastrzębcu
Zmniejszenie niekorzystnych skutków stresu cieplnego może być prowadzone na wielu płaszczyznach, m.in. poprzez stosowanie odpowiedniego żywienia krów, organizacji stada oraz różnego rodzaju rozwiązań technologicznych. Istotnym czynnikiem ograniczającym niekorzystne skutki stresu cieplnego jest stosowanie odpowiedniego żywienia krów. Z szacunków wynika, że za zmniejszenie wydajności mleka w warunkach stresu cieplnego w około 50% jest odpowiedzialne żywienie krów, związane ze zmniejszeniem ilości pobieranej paszy i w konsekwencji ze zmianą metabolizmu w organizmie krowy, uwarunkowanego wrażliwością różnych tkanek i organów produkujących hormony. W okresie trwania stresu cieplnego, krowy instynktownie zmniejszają ilość pobieranych pasz objętościowych, ponieważ w wyniku ich fermentacji w żwaczu wytwarza się duża ilość dodatkowego ciepła. Zapobiega to z jednej strony produkcji nadmiernej ilości ciepła, z drugiej zaś – przyczynia się do zwiększenia koncentracji składników pokarmowych w dawce. Trzeba jednakże pamiętać, że to zmniejszenie udziału pasz objętościowych w dawce jest możliwe tylko do pewnej granicy, przekroczenie której zagraża występowaniu kwasicy żwacza w postaci podklinicznej (SARA). Za produkcję nadmiernej ilości ciepła w procesie fermentacji w żwaczu w znacznym stopniu jest odpowiedzialna frakcja włókna NDF, której zawartość jest znacznie niższa w paszach objętościowych dobrej jakości. Stąd wniosek – stosowane pasze objętościowe w warunkach stresu cieplnego powinny być najwyższej jakości. Takimi paszami są między innymi kiszonki z kukurydzy i z sorga. Przy zmniejszonym udziale włókna paszowego i zwiększonym dodatku paszy treściwej w dawce, niezbędny jest dodatek sody w ilości 150-200 g/krowę/dzień (0,75% w s.m.).
Pozostało 90% tekstu
Artykuł został opublikowany w Hodowcy Bydła 6-7/2022. Kup to e-wydanie (12,00 zł) TUTAJ.
Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych