Strefa Drób

Kwasy tłuszczowe średniołańcuchowe

Katarzyna Jankowska; PAN Olsztyn

 

Kwasy tłuszczowe zostały zidentyfikowane jako kwasy tłuszczowe długołańcuchowe, średniołańcuchowe oraz krótkołańcuchowe. Ich kwalifikacja zależna jest od liczby atomów węgla w łańcuchu. Kwasy tłuszczowe średniołańcuchowe (ang. Medium Chain Fatty Acids – MCFA) zawierają od 6 do 12 atomów węgla (kwas kapronowy C6, kaprylowy C8, kaprynowy C10 i laurynowy C12 – parzysta liczba atomów węgla, kwas enantowy C7 i kwas pelargonowy C9 – nieparzysta liczba atomów węgla). Kwas pelargonowy występuje w pelargoniach pod postacią estrów o charakterystycznym zapachu).

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.