Strefa Drób

Hodowla i produkcja gęsi w Polsce

Teresa Skiba; Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

 

W Polsce hodowla gęsi znana była na długo przed Piastami i Jagiellonami, o czym świadczą zapiski Galla Anonima czy Wincentego Kadłubka na temat piastowskiego grodu i podgrodzia oraz polskiej wsi. Dzisiejsze ziemie Wielkopolski leżały na trasie szlaku bursztynowego, dzięki czemu wiele zdobyczy cywilizacyjnych Zachodu zagościło wśród tamtejszych plemion.  Kaszubi opanowali umiejętność hodowli dwóch ras gęsi: pomorskiej i kartuskiej. Były to rasy łatwe w hodowli i wszechstronnie użytkowane – dostarczały mięsa, smalcu, puchu oraz pierza.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.