Archiwum
Wskaźniki produkcyjne kaczek
Bartosz Korytkowski
Kaczki są źródłem dobrego mięsa oraz tłuszczu, cechuje je dobra wydajność rzeźna, duża zawartość kwasów tłuszczowych nienasyconych, jak również dobry smak i zapach. Dostarczają także nawozu i pierza. Szczególnie w warunkach ekstensywnego chowu (niewielkie potrzeby żywieniowe i pomieszczeniowe) ten gatunek drobiu cechuje stosunkowo niski koszt utrzymania. Kaczki służą także do samozaopatrzenia gospodarstw wiejskich (pasze gospodarskie), agroturystycznych. Światowa produkcja mięsa kaczego stanowi tylko około 8% całkowitej produkcji mięsa drobiowego. Dominującą pozycję zajmuje kontynent azjatycki, gdzie ta produkcja oscyluje wokół 80%, europejski zaś około 10%, a pozostałe kilka procent obejmuje produkcję na pozostałych kontynentach. Na świecie największymi producentami kaczek są Chiny (około 70% całej produkcji). W Europie zaś największą produkcję notuje się we Francji, a ponadto są to takie kraje jak: Wielka Brytania, Niemcy, Ukraina, Węgry. W naszym kraju chów kaczek cieszy się dość długą tradycją. Początkowo mięso tego gatunku drobiu było spożywane głównie podczas ważniejszych uroczystości, jednak z czasem zaczęło ono coraz częściej gościć w kuchni w zamożniejszych domach. Należy podkreślić, że mięso kaczek zawsze było i poniekąd także obecnie jest traktowane za danie dosyć wykwintne. Jak wspomniano wyżej, ten gatunek drobiu wodnego charakteryzuje: szybkie tempo wzrostu, duża ilość w tuszce mięśni, dobra jakość i smakowitość mięsa. Kaczki, podobnie jak indyki i gęsi użytkowane są jedynie w kierunku mięsnym. Wyróżnia się trzy typy użytkowe tego gatunku: nieśny, ogólnoużytkowy i mięsny. Dużą grupę stanowią także kaczki ozdobne. W naszym kraju użytkowane są kaczki typu ogólnoużytkowego. W celu uzyskania większej nieśności i poprawy innych cech reprodukcyjnych krzyżuje się rody ojcowskie z matecznymi, tak aby uzyskać najlepsze wyniki pod względem cech reprodukcyjnych lub też uzyskać połączenie dobrych cech reprodukcyjnych z dobrymi cechami mięsnymi.
Pozostało 90% tekstu
Artykuł został opublikowany w Hodowcy Drobiu 1/2022. Kup to e-wydanie (12,00 zł) TUTAJ.
Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych