Strefa Drób

Ubój rytualny zwierząt aspekty etyczne i gospodarcze

Janusz R. Mroczek; Zakład Przetwórstwa i Towaroznawstwa Rolniczego Kolegium Nauk Przyrodniczych, Uniwersytet Rzeszowski

 

Każdy ubój zwierząt niezależnie od zastosowanej metody jest czynnością nieprzyjemną i okrutną. Powoduje strach, ból i inne cierpienia, nawet wówczas gdy wykonywany jest z poszanowaniem zasad empatii. Dlatego zwierzętom w jak największym stopniu powinno oszczędzić się wymienionych odczuć podczas uboju i przeprowadzania operacji z nim związanych, takich jak: transport, przetrzymywanie, unieruchamianie, oszałamianie i wykrwawianie. Wszystkie procedury rzeźnicze począwszy od wyładunku, a kończąc na uboju, muszą odbywać się z poszanowaniem behawioru i dobrostanu zwierząt. Najważniejsze zagadnienia związane z dobrostanem w czasie uboju dotyczą głównie oceny występowania stresu przedubojowego, występowania bólu w trakcie nacinania gardła oraz szybkości utraty wrażliwości i przytomności. Warunki uśmiercania są uregulowane przepisami dotyczącymi dobrostanu zwierząt oraz higieny i bezpieczeństwa żywności. Ochrona prawna zwierząt podczas uboju przyczynia się zatem do podniesienia jakości pozyskiwanego mięsa, pośrednio podnosi bezpieczeństwo pracy w rzeźniach oraz wpływa korzystnie na opinię społeczną (Piotrowski i Borzuta 2006, Piotrowski i Borzuta 2008, Florek 2014). Przy uboju należy uwzględnić dwa podstawowe czynniki: higieniczno-ekonomiczny i humanitarny. Czynnik higieniczno-ekonomiczny sprowadza się do szybkiego i pełnego wykrwawienia, co gwarantuje szybką śmierć zwierzęcia oraz zapewnia pozyskanemu surowcowi mięsnemu większą trwałość. Obecnie stosowane metody uboju można zdefiniować jako konwencjonalne lub zgodne z praktykami religijnymi. Coraz większa wrażliwość konsumentów na dobrostan zwierząt spowodowała pojawienie się sporu dotyczącego czynnika humanitarnego uboju zwierząt. Również w naszym kraju trwa dyskusja dotycząca uboju rytualnego, który z zasady jest bardziej okrutny dla zwierząt (Sowa 2012).

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Drobiu 1/2022. Kup to e-wydanie (12,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.