Archiwum
Termoregulacja – mechanizm wpływający na wydajność kurcząt rzeźnych
Szybki wzrost w stosunkowo krótkim czasie, a także intensywny przyrost mięśnia piersiowego i nóg (Tickle i Codd 2014) oraz podwyższone tempo metabolizmu (Tickle i in. 2018) mogą powodować trudności z utrzymaniem równowagi termoregulacyjnej u ptaków rzeźnych. Wynika to z tego, iż powierzchnia dostępna do wymiany ciepła na drodze konwekcji, radiacji i kondukcji wzrośnie wraz z masą ciała patka (Tickle i Codd 2018). W komercyjnym chowie brojlerów wymagana jest staranna kontrola warunków środowiskowych w celu optymalizacji rozwoju ptaków, ponieważ na tempo ich wzrostu i wydajność wpływają czynniki mikroklimatyczne takie jak: temperatura (Deaton i in. 1996; Deeb i Cahaner 2002), wilgotność względna (Yahav 2000) i ruch powietrza (May i in. 2000; Simmons i in. 2003; Yahav i in. 2004). Znaczenie utrzymania optymalnych warunków środowiskowych, jest podkreślane nie tylko przez naukowców, ale także praktyków. W oparciu o podstawy termoregulacji wyróżnia się trzy grupy zwierząt (Dzik i Mituniewicz 2020): Poikilotermiczne, czyli zwierzęta zmiennocieplne, które nie utrzymują stałej temperatury ciała; zmienia się ona pod wpływem temperatury otoczenia oraz aktywności fizycznej; właściwość ta dotyczy większości bezkręgowców, ryb, gadów i płazów (Kaleta 2013). Heterotermiczne, czyli zwierzęta przemiennocieplne, które posiadają właściwości zarówno organizmów zmiennocieplnych, jak i stałocieplnych; w niesprzyjających warunkach są one w stanie uporać się z nimi poprzez sezonowe obniżenie intensywności procesów metabolicznych na drodze: hibernacji w niskich temperaturach (tzw. sen zimowy) oraz estywacji w wysokich temperaturach (tzw. sen letni) (Gołąbek 2019); przykładem może być niedźwiedź brunatny lub nietoperz. Homojotermiczne, czyli zwierzęta stałocieplne; są one w stanie utrzymać w miarę stałą temperaturę ciała (w wyjątkowo niekorzystnych warunkach termicznych otoczenia mogą tracić zbyt duże ilości ciepła lub mieć trudność w oddawaniu jego nadmiaru) (Kośla 2001); właściwość ta dotyczy większości ssaków i ptaków.
Pozostało 90% tekstu
Artykuł został opublikowany w Hodowcy Drobiu 2/2022. Kup to e-wydanie (12,00 zł) TUTAJ.
Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych