Archiwum
Mikotoksykozy drobiu
Bartosz Korytkowski
Zarówno pasze gospodarskie jak i mieszanki przemysłowe mogą być atakowane przez grzyby pleśniowe – zwłaszcza z rodzaju Aspergillus, Penicillium, Fusarium. Kolonie tych pleśni mogą się także rozwijać w ściółce, pomiocie, w resztkach nie zjedzonej paszy, jak również w paszach magazynowanych w ciepłych i wilgotnych pomieszczeniach. Szybki rozwój pleśni następuje wówczas, kiedy wilgotność paszy przekracza 13%, a wilgotność względna w pomieszczeniu przekracza 75%. Przy bardzo silnym wzroście grzybów, może dochodzić do zmiany zapachu paszy, zmniejszenia w niej zawartości niektórych witamin, składników mineralnych oraz do wytwarzania mikotoksyn. Mikotoksyny – metabolity grzybów pleśniowych wywierają bardzo negatywny wpływ na zdrowie zwierząt oraz człowieka, zarówno w sposób bezpośredni poprzez np. uszkadzanie pewnych organów lub w sposób pośredni przez powodowanie np. awitaminozy. Po pobraniu przez przewód pokarmowy, układ oddechowy lub przez skórę powodują obniżenie aktywności życiowych, chorobę lub śmierć organizmu ludzkiego lub zwierząt. U zwierząt mikotoksyny są w stanie wywoływać ostre stany zatrucia, mogą także przyczyniać się do wywoływania zmian karcynogennych, teratogennych, mutagennych a nawet estrogennych. Bardzo wrażliwe na nie są szczególnie młode organizmy. Są związkami chemicznymi o bardzo niskiej masie molekularnej, należą do różnych grup związków chemicznych (kumaryn, makrolidów, steroidów, antrachinonów, cyklicznych polipeptydów). Wtórne metabolity grzybów pleśniowych są stosunkowo oporne podczas procesu gotowania i innych procesów technologicznych w trakcie przetwarzania środków żywienia zwierząt, które nie dezaktywują mikotoksyn.
Pozostało 90% tekstu
Artykuł został opublikowany w Hodowcy Drobiu 2/2022. Kup to e-wydanie (12,00 zł) TUTAJ.
Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych