Strefa Drób

Czym jest biofilm?

Sebastian Wlaźlak; Katedra Hodowli i Żywienia Zwierząt, Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich

 

W budynkach inwentarskich dla drobiu występuje wiele mikroorganizmów. Wyróżniamy drobnoustroje potencjalnie patogenne oraz te, które są korzystne dla organizmu ptaków. Znajdują się one m.in. w paszy, ściółce, wodzie oraz powietrzu. Drobnoustroje zdolne są do tworzenia cienkich błon o charakterze wielokomórkowym, które osadzają się na powierzchni wody oraz elementów wyposażenia budynków. Biofilm może stanowić duże zagrożenie mikrobiologiczne dla zrównoważonej produkcji drobiarskiej, ze względu na jego swoiste właściwości i wysoką oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe. W sprzyjających warunkach środowiskowych (temperatura i wilgotność powietrza) mikroorganizmy intensywnie namnażają się oraz przylegają do różnych powierzchni. Tym samym powstaje błona, określana jako biofilm. Może on składać się z wielu gatunków drobnoustrojów, a także wytwarzanych przez nie substancji – egzopolimerów. Uwzględniając jego strukturę, drobnoustroje tworzą niewielkie kolonie, a ponad 2/3 całości stanowią pozostałe składniki. Ożywiona część biofilmu wytwarza również cząsteczki, które służą do przekazywania określonych sygnałów między sobą, co potwierdza jego wysoką organizację komórkową. Powstawanie biofilmu - Powstawanie biofilmu jest procesem wieloetapowym. W pierwszej kolejności mikroorganizmy osiadają na różnych powierzchniach i przylegają do nich dzięki właściwościom adhezyjnym (adhezja-przyczepność). Kluczowe znaczenie stanowią interakcje pomiędzy mikroorganizmem a podłożem, do których należą siły grawitacyjne, elektrostatyczne oraz van der Waalsa. Przy udziale tych mechanizmów dochodzi do adhezji odwracalnej. Struktury obecne w budowie komórkowej bakterii takie jak: fimbrie, pile oraz rzęski ułatwiają ich przyleganie oraz pomagają przejść w adhezję nieodwracalną. Długotrwałe przyleganie bakterii powoduje ich „dojrzewanie” oraz utrwala powstawanie błony. Integralność mikroorganizmów na zasiedlanej powierzchni inicjuje wytwarzanie zewnątrzkomórkowej substancji polisacharydowej (EPS).

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Drobiu 3/2022. Kup to e-wydanie (12,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.