Archiwum
Choroby grzybicze kaczek
Katarzyna Jankowska; PAN Olsztyn
Istotnym wskaźnikiem dla hodowcy o zbliżaniu się populacji ptaków do granicy swoich możliwości produkcyjnych w warunkach, w których obecnie przebywają, są zaburzenia ich stanu zdrowia. Zła kondycja ptaków może być wynikiem działania wielu czynników pojawiających się w rytmie produkcji. Niejednokrotnie przyczyną jest zbyt duża obsada ptaków na jednostce powierzchni, niewłaściwa higiena produkcji (nieprzestrzeganie norm zoohigienicznych), korzystanie z ujęcia wody złej jakości. Niekiedy na fermach nadużywa się stosowania antybiotyków oraz chemioterapeutyków do leczenia ptaków, a także stosuje się „oszczędną” dezynfekcję, która nie przynosi pożądanego efektu, w postaci dokładnego oczyszczenia z patogenów środowiska przebywania ptaków. Schorzenia grzybicze u zwierząt można podzielić ogólnie na dwie grupy: a) mykozy, b) mykotoksykozy. Pierwsza cechuje się pasożytniczym rozwojem grzybów w tkankach zakażonego zwierzęcia, druga stanowi zatrucia pokarmowe w wyniku obecności toksyn grzybiczych w paszy lub ściółce. Podawanie zwierzętom paszy złej jakości powoduje liczne niedobory żywieniowe (m.in. minerałów i witamin, a szczególnie ważnej dla organizmu witaminy A), przez co organizm narażony jest na obniżenie swojej odporności, a tym samym otwierania możliwości wnikania różnorodnych mikroorganizmów patogennych. Przyjmuje się, że produkcyjność zwierząt w 70-80% zależy od otaczającego je środowiska oraz żywienia, a jedynie 20-30% zależy od cech dziedzicznych. Pasza może stanowić jeden z głównych rezerwuarów groźnych dla zdrowia toksykogennych metabolitów grzybów, określanych jako mykotoksyny. Informacja o pierwszych śmiertelnych zatruciach tysięcy indyków, kaczek, świń, cieląt mykotoksyną obecną w paszy, w wyniku skarmiania tych zwierząt mąką zainfekowaną spleśniałymi orzeszkami ziemnymi porażonymi grzybem Aspergillus flavus, wytwarzającym aflatoksynę, dotarła z Anglii w 1960 r. Mikotoksyny najczęściej pojawiają się już w okresie zbioru roślin przeznaczonych na paszę lub podczas jej przechowywania (przy złej izolacji ścian i podłogi magazynu, gdzie zaburzone są parametry temperatury i wilgotności powietrza, czasem dochodzi do wtórnego zawilgocenia paszy).
Pozostało 90% tekstu
Artykuł został opublikowany w Hodowcy Drobiu 3/2022. Kup to e-wydanie (12,00 zł) TUTAJ.
Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych