Archiwum
Mięso drobiowe wyprodukowane w laboratorium dostępne w Europie?
Jeden z czołowych producentów drobiu w Europie nawiązał współpracę z izraelskim przedsiębiorstwem, które zajmuje się rozwojem mięsa produkowanego w laboratorium. Wspólnie zamierzają wprowadzić produkty z mięsa laboratoryjnego z kurczaka, indyka i kaczki do oferty dla konsumentów europejskich. Niemiecka grupa PHW rozpoczęła współpracę z izraelskim Super Meat, zajmującym się innowacyjnymi technologiami spożywczymi. Partnerstwo umacniane jest przez wspólną misję obu marek, polegającą na wprowadzeniu produktów z mięsa laboratoryjnego do powszechnego użytku w Europie. Głównym celem podjętych działań jest dostarczenie Europie mięsa drobiowego wyhodowanego w laboratorium. Producenci wierzą, że mięso wyprodukowane w laboratorium usprawni system produkcji żywości, jednocześnie zmniejszając emisję dwutlenku węgla i zwiększając bezpieczeństwo żywności.
Pozostało 90% tekstu
Artykuł został opublikowany w Hodowcy Drobiu 5/2022. Kup to e-wydanie (12,00 zł) TUTAJ.
Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych