Strefa Drób

Światowy rynek soi

Katarzyna Markowska

 

Światowa produkcja soi w sezonie 2020/2021 wyniosła 364 mln ton o 25 mln ton więcej niż w sezonie 2019/2020 (+7,3%). Najwięcej roślin tego gatunku uprawia Brazylia, która produkuje 38% światowych zasobów soi. Stany Zjednoczone wytwarzają 31% tego ziarna, Argentyna 13%, a Chiny niecałe 5,5%. Znaczącymi światowymi producentami są także Indie (2,9%), Paragwaj (2,7%), Kanada (1,7%). W Rosji w poprzednim sezonie wyprodukowano 1,3% światowych zasobów soi, na Ukrainie 0,9%, a w UE 0,7% (Rys. 1). Chiny i Indie są dużymi konsumentami soi i mimo dużej produkcji nie dokonują jej eksportu. Najwięcej światowych zasobów soi eksportowane jest przez Brazylię – 44,7%. Stany Zjednoczone eksportują 39,9%, Argentyna 3,6%, Paragwaj 3,4%, Kanada 3%, Urugwaj 1,2%, Ukraina 1,1%. Rosja była odpowiedzialna za 0,7% światowego handlu soją. Wśród czołowych eksporterów najszybciej rozwijającymi się eksporterami nasion soi w latach 2019-2020 były: Benin (wzrost o 6210%), Togo (wzrost o 650,5%), Serbia (wzrost o 51,2%) i Rosja (wzrost o 49,3%). Spadek sprzedaży eksportowanej soi odnotowały trzy kraje: Ukraina (-40,8%), Argentyna (-32,5%) i Urugwaj (-25,1%) (Rys. 2).

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Drobiu 6/2022. Kup to e-wydanie (12,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.