Strefa Drób

Niebezpieczny Campylobacter

W 2004 r. częstość występowania zakażeń Campylobacter u ludzi w Unii Europejskiej po raz pierwszy przekroczyła liczbę zakażeń pałeczkami Salmonella (Zoonoses, Zoonotic Agents and Antimicrobial Resistance in the European Union 2006). Kampylobakterioza jest najbardziej rozpowszechnioną chorobą bakteryjną przenoszoną drogą pokarmową – blisko 70% przypadków spowodowanych jest spożyciem lub kontaktem z zanieczyszczonymi produktami drobiowymi (Moore i in. 2005, Sylte i in. 2021). W tym aspekcie, ponad 90% przypadków wywoływane jest przez Campylobacter jejuni (C. jejuni). Wśród pałeczek Campylobacter epidemiologiczne znaczenie ma także Campylobacter coli (C. coli) (Sylte i in. 2020). C. jejuni – patogen szczególnie niebezpieczny dla życia i zdrowia ludziC. jejuni to gram-ujemna, szybko poruszająca się, nie tworząca zarodników, pałeczka o charakterystycznej morfologii – zagiętym kształcie litery S (Rys. 1).

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Drobiu 6/2022. Kup to e-wydanie (12,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.