Strefa Trzoda

Zalecenia i ograniczenia stosowania pasz rzepakowych dla warchlaków i tuczników

Anita Zaworska-Zakrzewska, Małgorzata Michalak; Katedra Żywienia Zwierząt Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

 

W światowej produkcji nasion rzepak stanowi ok. 14% udział. Znaczna część rzepaku (ok. 90%) jest produkowana w krajach UE, Kanadzie, Chinach i Indiach. Światowe zbiory nasion rzepaku szacuje się około 70 mln ton, dzięki czemu rzepak jest na drugim miejscu w światowej produkcji roślin oleistych, zaraz po soi. Największym producentem rzepaku na świecie, ponad (ok. 16 mln ton) są kraje Unii Europejskiej, zaraz po nich na drugim miejscu jest Kanada (Eurostat 2020).

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.