Strefa Trzoda

Włókno - wpływ na zdrowie i produkcyjność

Wioletta Biel; Katedra Nauk o Zwierzętach Monogastrycznych, Pracownia Żywienia Zwierząt i Żywności, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

 

W żywieniu zwierząt monogastrycznych, w tym trzody chlewnej funkcjonuje głęboko zakorzeniony pogląd o konieczności ograniczania udziału włókna pokarmowego (głównie frakcji włókna surowego) w mieszankach paszowych, ze względu na obniżone możliwości jego trawienia, a także negatywny wpływ na strawność pozostałych substancji odżywczych.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.