Archiwum
Dokarmianie osesków – cz. II
Dorota Bugnacka; Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, UWM Olsztyn
Ze względu na dominujące obecnie wczesne odsadzanie prosiąt w chlewniach towarowych, poszukiwane są systemy i metody ich odchowu pozwalające na zwiększenie przeżywalności, i łagodniejsze przejście przez okres okołoodsadzeniowy. W pierwszej części artykułu (zob. HTCH 1-2/2022) omówione zostały fizjologiczne podstawy żywienia prosiąt oraz zasady prawidłowego dokarmiania prosiąt. Pasza dodatkowa ma stymulować rozwój układu pokarmowego prosięcia i bodźcować go do produkowania enzymów trawiących składniki inne, niż zawarte w mleku matki. Jakie składniki wchodzą w skład specjalnie zbilansowanych mieszanek stosowanych w dokarmianiu prosiąt? Ogólne zasady i zalecenia dokarmiania prosiąt przedstawiono w tabeli 1. Są to przede wszystkim łatwostrawne i najwyższej jakości komponenty mlekozastępcze. Pasze pochodzenia roślinnego (najczęściej poddane obróbce technologicznej podwyższającej wartość pokarmową poprzez np. płatkowanie, obłuszczanie, mikronizacja czy też ekstrudowanie), stanowią początkowo jedynie niewielkie tylko uzupełnienie składu takich mieszanek. Większość hodowców i producentów trzody chlewnej, pomimo żywienia swoich zwierząt mieszankami pełnoporcjowymi sporządzonymi w swoim gospodarstwie, na bazie własnych zbóż i MPU (koncentratów lub premiksów paszowych) z zakupu, prosiętom podaje mieszanki pełnoporcjowe zakupione ze sprawdzonych mieszalni. Pomimo wysokiej ceny takich pasz, ich wykorzystanie gwarantuje osiągnięcie celu, jakim jest w tym przypadku odchowanie zdrowych, szybko rosnących prosiąt. Nie wolno oszczędzać na żywieniu prosiąt ssących. To nie jest oszczędność, to jest błąd! Preparaty mlekozastępcze najczęściej stosowane w mieszankach pełnoporcjowych dla prosiąt to: mleko w proszku (najczęściej odtłuszczone, ma wyższą zawartość białka niż mleko pełne) i serwatka w proszku. Są to oczywiście podstawowe źródła białka w tych paszach, a ich smak i zapach pobudza zmysły prosiąt i zachęcają do jej spożycia. Choć trzeba przyznać, że serwatka, zawierająca kilkanaście procent białka, dostarcza też dużych ilości laktozy – podstawowego nośnika energii dla prosiąt.
Pozostało 90% tekstu
Artykuł został opublikowany w Hodowcy Trzody Chlewnej 3-4/2022. Kup to e-wydanie (15,00 zł) TUTAJ.
Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych