Archiwum
Żywienie. Jak efektywnie kontrolować najdroższy komponent w produkcji trzody chlewnej?
Żywienie
Jak efektywnie kontrolować najdroższy komponent w produkcji trzody chlewnej?
Prezes Zarządu Agrofeed Polska Sp. z o.o. Krzysztof Kloczkowski od lat 90. zajmuje się współpracą z węgierskimi producentami sektora rolno-spożywczego. Między innymi wprowadzał opakowania konsumenckie do jaj, które dziś są standardem. Ale 30 lat temu przemodelowały rynek detaliczny w Polsce. Dziś wspólnie z zespołem doświadczonych specjalistów wprowadza na polski rynek produkty i rozwiązania żywieniowe AGROFEED.
Jednym z elementów strategii sprzedaży są sympozja i wykłady dla klientów. Właśnie w takim sympozjum miałem okazję uczestniczyć 28 września 2022 r. w uroczym pałacyku „Dwór Sójki” w samym sercu Polski koło Kutna. Miejsce to odwiedziłem wcześniej turystycznie, co polecam Czytelnikom w wolnej chwili. Na spotkanie została zaproszona wyselekcjonowana grupa hodowców trzody chlewnej z centralnej Polski, zarówno obecnych, jak i potencjalnych klientów. Wysłuchaliśmy 4 bardzo merytorycznych wykładów poprzedzonych wprowadzeniem Krzysztofa Kloczkowskiego. Jak dowiedziałem się z zaproszenia dwóch prelegentów – Ferenc Lanko i Gergely Horogh to rodowici Węgrzy.
Ciekaw więc byłem czy wykłady będą po węgiersku, czyli w języku niepodobnym do żadnego innego. Na miejscu okazało się, że wykładowcy mówią po angielsku, zaś za tłumaczenie, organizację i moderację odpowiada doktor Mariusz Jackiewicz, lekarz weterynarii z trzydziestoletnim doświadczeniem w zakresie żywienia i produkcji pasz dla drobiu i trzody chlewnej, dyrektor Sprzedaży i Technologii Agrofeed Polska Sp. z o.o.
Jednym z elementów strategii sprzedaży są sympozja i wykłady dla klientów. Właśnie w takim sympozjum miałem okazję uczestniczyć 28 września 2022 r. w uroczym pałacyku „Dwór Sójki” w samym sercu Polski koło Kutna. Miejsce to odwiedziłem wcześniej turystycznie, co polecam Czytelnikom w wolnej chwili. Na spotkanie została zaproszona wyselekcjonowana grupa hodowców trzody chlewnej z centralnej Polski, zarówno obecnych, jak i potencjalnych klientów. Wysłuchaliśmy 4 bardzo merytorycznych wykładów poprzedzonych wprowadzeniem Krzysztofa Kloczkowskiego. Jak dowiedziałem się z zaproszenia dwóch prelegentów – Ferenc Lanko i Gergely Horogh to rodowici Węgrzy. Ciekaw więc byłem czy wykłady będą po węgiersku, czyli w języku niepodobnym do żadnego innego. Na miejscu okazało się, że wykładowcy mówią po angielsku, zaś za tłumaczenie, organizację i moderację odpowiada doktor Mariusz Jackiewicz, lekarz weterynarii z trzydziestoletnim doświadczeniem w zakresie żywienia i produkcji pasz dla drobiu i trzody chlewnej, dyrektor Sprzedaży i Technologii Agrofeed Polska Sp. z o.o.
„Bohaterami dnia” były premiksy farmerskie, które Węgrzy oferują w pakiecie z serwisem żywieniowym. Oczywiście ten typ współpracy nie jest nowością i fermy przygotowujące pasze we własnym zakresie są nieustannie nagabywane przez dostawców. To, co wyróżnia AGROFEED, to własna produkcja żywca na komercyjnej fermie A.L.M. Ltd w Somogytarnóca, powiat Barcs (południowo-zachodnie Węgry), gdzie hoduje się 2 500 loch w cyklu zamkniętym. Oprócz tego AGROFEED utrzymuje dwie mniejsze fermy testowe VIVA Farm (badania i rozwój, 200 loch) i VIVA Gen (120 knurów, pobór nasienia, inseminacja etc.). O tym w jakich kierunkach trwają prace badawcze na wspomnianych obiektach opowiadał Ferenc Lanko z Działu Trzody Chlewnej AGROFEED. Wszystkie nowe trendy wymagane regulacjami UE (np. zakaz tlenku cynku czy eliminacja antybiotyków), jak również oczekiwaniami konsumentów – często zmanipulowanych przez influencerów-dietetyków czy „obrońców praw zwierząt” – są przez AGROFEED wnikliwie obserwowane i testowane w wielkotowarowej skali. Od siebie dodaję, że to co sprawdza się i pozwala zarobić w warunkach węgierskich powinno zadziałać również na polskich fermach*. Choć jak wynika z sympozjum w Dworze Sójki węgierscy hodowcy mają większy dostęp do alternatywnych surowców paszowych, pochodnych przemysłu spożywczego. Jest ich tyle, że jedna z plansz prezentacji Ferenca Lanko nosiła tytuł: Żywienie bez soi. Kukurydza, jęczmień, pszenica, śruta sojowa, soja pełnotłusta, ale również kiełki browarnicze, cornex, śruta rzepakowa, DDGS, zarodki kukurydziane itd. – to paleta możliwości dostępnych na węgierskim rynku, z których AGROFEED przygotowuje receptury dla siebie i swoich klientów. Wiele z nich możemy implementować do warunków polskich. Efekty widać wyraźnie na końcu cyklu, gdy podliczymy koszty pasz (Grower, Finisher 1, Finisher 2) i wszystkie składniki ostatecznej ceny żywca. Z obliczeń wynika, że możemy zaoszczędzić nawet 221 zł na tonie paszy. Takie wyliczenia przytoczył doktor Mariusz Jackiewicz w wykładzie podsumowującym pt. „Jak współpracować z hodowcą, aby optymalnie żywić zwierzęta? Unikalna na polskim rynku oferta Agrofeed Polska.” Zważywszy na wieloletnie doświadczenie dyrektora Jackiewicza, dane brzmią wiarygodnie.
Gergely Horogh – specjalista w dziale trzody chlewnej AGROFEED – rozpoczął swój wykład nt. „Najnowsze innowacje w odchowie loszek i zarządzaniu stadem loch” od wyświetlenia dwóch zupełnie niezwiązanych z hodowlą filmów. Pierwszy to wymiana opon w czasie wyścigu Minneapolis 1950. Drugi to wymiana opon współczesnej Formuły jeden. W pierwszym przypadku pit stop trwał trochę ponad minutę. Dzisiejszy rekord postoju serwisowego F1 to 1,82 sekundy (zespół Red Bull Racing w czasie GP Brazylii 2019). Czemu takie filmy? Dla wszystkich oczywistym jest postęp w dziedzinie technologii. Auta, komputery, telefony komórkowe, czy internet – wszystko błyskawicznie poprawia wyniki pracy. Tymczasem wielu nie chce przyjąć do wiadomości, że podobnie szybki rozwój następuje w dziedzinie hodowli.** Zwierzęta są większe, osiągają coraz lepsze wyniki, szybciej przyrastają, lepiej wykorzystują paszę, dają więcej młodych w miocie itd. Dziś na nowoczesnej fermie hodowcy mają w kojcach prawdziwych „ścigantów”. To daje mnóstwo korzyści, ale rodzi również określone konsekwencje. P. Horogh zwrócił uwagę między innymi na prosięta urodzone w niskiej wadze (IURG). Szerzej pisaliśmy o tym problemie w numerze 7-8/2021 Hodowcy Trzody Chlewnej. AGROFEED oferuje pomoc w opracowaniu schematów żywienia loch uwzględniających okres laktacji, rasę (specyfikę genetyki) zwierząt, rodzaj zadawania paszy, oczekiwaną plenność następnego cyklu itd. Tu znów przydają się doświadczenia przeprowadzane na fermie VIA Farm w Lovászpatona (północno-zachodnie Węgry) oraz wsłuchiwanie się w opinie hodowców, którzy zaufali AGROFEED i skarmiają w sumie 160 000 loch rocznie na całym świecie.
Czasy gdy sprzedawcy oferowali „cudowny proszek”, którym wystarczyło posypać po wierzchu paszę w korycie bezpowrotnie minęły. Dziś hodowca oczekuje od dostawcy premiksu wysokich kompetencji i pełnego serwisu. Takie oczekiwania spełnia AGROFEED, powoli, ale konsekwentnie przełamując nieufność wobec nowej na rynku firmy z kraju, w którym mówi się językiem niepodobnym do jakiegokolwiek innego. Jestem przekonany, że warto spróbować i umówić się na kontakt z zespołem Agrofeed Polska.
Piotr Lisiecki
* W portfolio AGROFEED są dostawy do 40 krajów świata, w tym tak egzotyczne kierunki jak Iran czy Kenia, o czym mogę zaświadczyć osobiście.
** Właściwie powinienem napisać „postęp genetyczny”. Ale słowo „genetyczny” wywołuje u wielu histerię i kojarzy się jedynie z „inżynierią genetyczną”.