Strefa Indyk

Produkcja indyków w Polsce w 2021 roku

Marian Biegański; Indyk Lubuski

 

Produkcja indyków w 2021 r. przebiegała w otoczeniu skutków wystąpienia pandemii koronawirusa i ptasiej grypy. Był to drugi z rzędu rok o wyraźnej recesji w branży indyczej. Skup indyków wyniósł 483 tys. ton, co stanowi 80,9% ubojów z 2020 r. Sprzedaż piskląt indyczych osiągnęła 42 425 tys. szt, czyli o prawie 8% mniej niż w roku poprzednim. Ponadto uproszczone wskaźniki rentowności tuczu indyków okazały się najniższymi w XXI wieku.PRZEBIEG I UWARUNKOWANIA W PRODUKCJI INDYKÓWPodobnie jak w roku poprzednim, produkcja indyków w roku 2021, zdeterminowana była ujemnymi skutkami wystąpienia epidemii COVID-19 i ptasiej grypy. Ptasia grypa skutkowała głównie utylizacją zakażonych stad indyków. Z kolei epidemia koronawirusa, niespotykanym dotychczas spadkiem popytu na produkty z indyków. Jednocześnie rentowność tuczu indyków obniżona została wskutek wystąpienia równolegle dwóch niekorzystnych czynników: dynamicznego spadku cen skupu indyków żywych i rekordowych podwyżek cen zakupu mieszanek paszowych. Ponadto, szczególnie w II połowie roku, znacznie wzrosły pozostałe koszty tuczu indyków: robocizna, nośniki energii oraz bieżące koszty utrzymania ferm indyczych. Początek roku to kontynuacja niekorzystnych warunków ekonomicznych z trudnego roku poprzedniego. W styczniu za indyki płacono:4,10 zł/kg za indyczki,4,40 zł/kg za indory.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Indyku Polskim 1/2022 (78). Kup to e-wydanie (20,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.