Sara Dzik
Produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego (UPPZ) zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającym przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylające rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) oznaczają całe zwierzęta martwe lub ich części, produkty pochodzenia zwierzęcego lub inne produkty otrzymane ze zwierząt nieprzeznaczone do spożycia przez ludzi, w tym komórki jajowe, zarodki i nasienie. UPPZ w zależności od tego, jaki poziom zagrożenia dla zdrowia ludzi i zwierząt stanowią, klasyfikuje się na trzy kategorie: UPPZ kategorii 1 (najwyższy poziom zagrożenia), UPPZ kategorii 2 (średnie zagrożenie), UPPZ kategorii 3 (materiały z niskim poziomem ryzyka). Co ważne, klasyfikacje te mogą zostać zmienione lub uzupełnione np. bazując na aktualnych badaniach naukowych, jeśli zostały one potwierdzone przez instytucję naukową. Nadzór nad UPPZ sprawuje inspekcja weterynaryjna.
UPPZ kat. 3 pochodzenia drobiowego mogą być wykorzystane do produkcji pasz dla wybranych zwierząt gospodarskich, karm dla zwierząt domowych czy do produkcji nawozów organicznych lub polepszaczy gleby. W związku tym, iż mogą stanowić surowiec niezbędny w przemyśle paszowym, ich magazynowanie powinno odbywać się w warunkach o możliwie najwyższych standardach sanitarnych, aby zapobiegać powstaniu zagrożenia dla zdrowia ludzi i zwierząt. Niejednokrotnie zdarza się, że w ubojniach UPPZ z przeznaczeniem na kat. 3 określane są mianem odpadów – co może sugerować, iż po zgromadzeniu w kontenerze, kończą swój cykl życia. Jest to swego rodzaju poważne utrudnienie dla przedsiębiorstw, dla których UPPZ kat. 3 są surowcem – zwłaszcza z przeznaczeniem paszowym. Wspomniane utrudnienia mogą wynikać na przykład z braku świadomości niektórych pracowników ubojni, dlatego też kluczowym elementem jest edukacja. Ważne jest także, aby wszyscy pracownicy ubojni zdawali sobie sprawę z przeznaczenia każdego elementu drobiu. Podwyższanie świadomości wraz z edukacją i szkoleniami, a także odpowiednimi procedurami i instrukcjami roboczymi oraz budowaniem kultury jakości z pewnością mogą poprawić poziom jakości materiałów z przeznaczeniem na surowiec wykorzystywany w produkcji pasz.
UUPZ kat. 3 pochodzenia drobiowego jako surowiec przeznaczony do produkcji pasz dla zwierząt gospodarskich i akwakultury oraz karm dla zwierząt towarzyszących, wchodzi w cykl łańcucha produkcyjnego żywności. To, czym żywione są zwierzęta utrzymywane z przeznaczeniem na mięso dla ludzi, realnie przekłada się jakość produktów pochodzenia zwierzęcego. Jest to także istotne z punktu widzenia troski o zwierzęta – nie tylko gospodarskie, ale także towarzyszące – im lepszej jakości dostarczone pożywienie, tym lepszy ich status zdrowotny i jakość życia. Dlatego też jakość UPPZ kat. 3 z przeznaczeniem na materiały paszowe, musi być taka, jak dla ludzi i sposób postępowania z tym rodzajem surowca powinien odpowiadać najwyższym standardom sanitarnym.
Literatura dostępna u autorki.