Archiwum
Produkcja pasz z trwałych użytków zielonych sprzyjająca ochronie środowiska
Ewa Stamirowska-Krzaczek; Instytut Nauk Rolniczych, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Chełmie
Paweł Krzaczek; Katedra Energetyki i Środków Transportu, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Użytki zielone stanowią część użytków rolnych wykorzystywanych do produkcji pasz przeznaczonych dla zwierząt gospodarskich. Łąki i pastwiska są ekosystemami trawiastymi z roślinnością tworzącą zbiorowiska złożone z trwałych roślin zielnych, głównie bylin, wśród których dominują trawy [Kucharski, 1999]. Trawy odznaczają się szeroką amplitudą ekologiczną oraz dużymi zdolnościami adaptacyjnymi, zwłaszcza w skrajnych warunkach środowiskowo-klimatycznych zarówno naturalnych (pożary, spasanie), jak i stworzonych przez człowieka (zanieczyszczenie siedliska, niszczenie mechaniczne) [Frey, 2000].