Według danych Eurostatu, w 2014 r. unijna produkcja ekologiczna drobiu wyniosła 28,5 mln szt. i była niższa o ok. 4% w skali roku. Liderem na tym rynku była Francja, która utrzymywała w systemie ekologicznym 12,75 mln szt. drobiu – prawie o 9% więcej niż rok wcześniej. Na drugim miejscu uplasowały się Niemcy z produkcją 4,9 mln szt. (bez zmian w ciągu roku), a na kolejnych Wielka Brytania (2,4 mln szt., -3,6%) i Holandia (2,3 mln szt., +8,5%). Produkcja ekologiczna drobiu wzrosła również m.in. w Belgii (+10,5% do 2,1 mln szt.), Szwecji (+3,8% do 929,6 tys. szt.) i Polsce (+5,6% do 257,5 tys. szt.). Największy spadek zanotowano w Rumunii (-22,1% do 57,8 tys. szt.). Produkcja obniżyła się również na Łotwie (-10,3% do 24,7 tys. szt.), Cyprze (-9,8% do 8,6 tys. szt.), w Estonii (-6% do 21 tys. szt.), na Słowacji (-5,3% do 8,3 tys. szt.) i Litwie (-1,2% do 6,2 tys. szt.). Eurostat gromadzi dane dotyczące unijnej produkcji ekologicznej drobiu od 2013 r. W spisie uczestniczy 27 państw członkowskich UE (oprócz Luksemburga).
Źródło: FAMMU/FAPA