
Najnowsze wydanie

HODOWCA
TRZODY CHLEWNEJ
Numer: 1-2/2025
ISSN 1425-9648
Artykuły:
- Wrodzona hipoplazja mięśni kończyn
Dominika Siuda, Dariusz Witczak - Preferencje smakowe świń w odniesieniu do mieszanek paszowych na bazie różnych komponentów zbożowych
Mariola Pabiańczyk, Jacek Nowicki - Zastosowanie cynku i miedzi u prosiąt w fazie odsadzeniowej: kluczowa rola przewodu pokarmowego i aspekty nadużycia
Monika Hejna - Najpopularniejsze błędy w żywieniu tuczników
Anna Wilkanowska - Alternatywne dla soi GMO źródła białka dla świń
Marcin Sońta, Miranda Sońta, Anna Zalewska - Ekologiczny chów świń rodzimych ras źródłem bezpiecznej wieprzowiny o interesującym profilu kwasów tłuszczowychPrzeczytaj cały
Eugeniusz R. Grela - Preferencje muzyczne świń: muzyka w chlewni to hit czy kit?Przeczytaj cały
Patrycja Ciborowska, Anna Zalewska - Polscy konsumenci a wybór mięsa od zwierząt utrzymanych w wyższym dobrostanie
Ewa Sell-Kubiak, Gabriela Cieleń, Dominika Kroplewska - Pozyskanie mięsa na użytek własny, czyli tzw. „ubój gospodarczy”
Jakub Borkowski - Projekt aWISH
Dążenie do poprawy dobrostanu zwierząt gospodarskich – innowacje i rozwiązania
Patryk Sztandarski, Joanna Marchewka - Biologia molekularna na ratunek rodzimym rasom trzody chlewnej
Milena Bors - Jak to jest z tą genetyką?
Wykorzystanie polimorfizmu mikrosatelitarnego (STR) w kontroli rodowodowej świń
Grzegorz Smołucha, Anna Koseniuk, Anna Radko, Piotr Polok - Choroba obrzękowa u prosiąt
Beata Sinkiewicz - Agro-Premiery kierunek rolnictwo 5.0 – sukces nowoczesnego rolnictwa na międzynarodowych targach poznańskichPrzeczytaj cały
Aktualności branżowe:*
- Unijny handel mięsem wieprzowym ogółem i żywymi świniami
- Produkcja mięsa wieprzowego w krajach UE
- Tygodniowe ceny skupu trzody chlewnej w Polsce
- Handel mięsem wieprzowym w kw. I-III 2024 roku
- Handel żywymi świniami w kw. I-III 2024 roku
- Ceny skupu zbóż i sprzedaży materiałów paszowych
- Ceny trzody chlewnej w krajach UE
Ponadto w numerze:*
* Wiadomości dostępne w wydaniu papierowym lub w wydaniu online.
Kup ten numer
25 zł
25 zł
Kup prenumeratę
120 zł
120 zł
Do prenumeraty otrzymasz segregator i Katalog Branżowy Trzoda Chlewna
GRATIS!