Według prognoz Komisji Europejskiej produkcja mięsa drobiowego w krajach UE wyniesie w 2015 r. 14 394,6 tys. ton, będzie to wzrost o 3% w porównaniu do roku 2014. Według tych danych największym producentem mięsa drobiowego w Europie jest Polska, która w 2015 roku wyprodukuje 2430 tys. ton mięsa tych ptaków. Szacuje, że wzrost w naszym kraju wyniesie 10%. Na drugim miejscu jest Francja z 1855 tys. ton mięsa drobiowego, na trzecim Niemcy 1800 tys. ton, na czwartych Wielka Brytania z 1603,6 tys. ton. Jednakże wzrost produkcji w tych krajach w porównaniu do roku 2014 będzie mniej dynamiczny i wyniesie od 0,9-1,6%. Jakie są prognozy KE na rok 2016? Otóż szacuje się, że w 2016 roku w całej UE zostanie wyprodukowane 14622,6 tys. ton drobiu, czyli o 1,6% ton więcej. Największego wzrostu produkcji mięsa drobiowego oczekuje się w 2016 roku od Hiszpanii (+5%), która zmniejszy tym samym swój dystans do Wlk. Brytanii, która obecnie zajmuje czwarte miejsce pod względem produkcji mięsa drobiowego w Europie. 4,3procentowego wzrostu można oczekiwać w Polsce, która w 2016 roku pozostanie liderem z produkcją wynoszącą 2535 tys. ton.
Jeżeli chodzi o produkcję mięsa z kurcząt brojlerów, to przewaga Polski nad innymi krajami jest jeszcze bardziej zaznaczona. Szacuje się, że w 2015 r. Polska wyprodukuje 1930 tys. ton mięsa tego gatunku drobiu (wzrost o 10,9%), a w 2016 2033,0 tys. ton (kolejny wzrost o 5,3%).
Źródło: KE, Rynek drobiu – październik 2015