W drugiej połowie 2017 r. wystąpiła bardzo silna wzrostowa tendencja cen na unijnym rynku jaj. Przyczyną było wykrycie niedozwolonych substancji i wycofanie dużych partii jaj z handlu detalicznego w wielu krajach UE. Spowodowało to powstanie luki podażowej. W Polsce, w okresie od sierpnia do listopada, nastąpił duży wzrost cen, również cen eksportowych, co zachęcało do zwiększania korzystnej sprzedaży zagranicznej kosztem podaży w kraju. Przeciętne ceny jaj klasy L i M wyrażone w euro kształtowały się w drugim półroczu 2017 r. na poziomie 145,2 EUR/100 sztuk, podczas gdy w Niemczech 176,7, a średnio w UE 155 EUR/100 sztuk. Od początku 2018 r. sytuacja na rynku jaj konsumpcyjnych zaczęła się stabilizować, a ceny stopniowo obniżały się. W styczniu średnia miesięczna cena jaj wszystkich klas wagowych wyniosła 42,90 zł/100 sztuk, tzn. była o 17,4% niższa niż w grudniu. Jednak nadal o 32,6% przewyższała poziom ze stycznia 2017 r. W lutym i w marcu miał miejsce dalszy spadek cen jaj. W marcu przeciętna cena jaj wszystkich klas wagowych wyniosła 38,43 zł/100 sztuk i była o ok. 5% niższa niż przed miesiącem, ale nadal o ok. 14% wyższa niż przed rokiem.
Źródło: IERiGŻ