Sześć polskich zakładów drobiarskich: Adros, Animex Opole, Animex Suwałki, Konspol, Roldrob, a także SuperDrob otrzymało uprawnienia do eksportu mięsa na rynek Singapuru. Z tej okazji odbyło się seminarium, w którym uczestniczyli potencjalni klienci i partnerzy handlowi, w tym przede wszystkim importerzy i dystrybutorzy drobiu operujący zarówno na rynku Singapuru, jak i krajów ościennych. Prelegenci ze strony singapurskiej zaprezentowali kluczowe dane dla efektywnej współpracy gospodarczej.
Uzyskanie zezwoleń do wprowadzania rodzimego mięsa drobiowego na rynek Singapuru poprzedził długi proces przygotowań. Odbyły się wizyty ferm i ubojni drobiu, spotkania z przedstawicielami GIW oraz lokalnymi inspektoratami weterynarii. Po zagwarantowaniu wszystkich wymaganych przez Singapur standardów bezpieczeństwa strona singapurska zapewnia, że kolejne polskie podmioty otrzymają uprawnienia eksportowe już bez konieczności kontroli ze strony singapurskich służb weterynaryjnych – wystarczy złożenie odpowiedniej. Ważną częścią sektora turystycznego w Singapurze są tzw. podróże kulinarne. Ten niewielki kraj słynie ze zróżnicowanej i bogatej w smaki kuchni, której kluczową pozycją jest właśnie mięso drobiowe. W 2016 roku w Singapurze przeciętny mieszkaniec zjadł 35 kg na osobę rocznie. W kategorii „żywność” wynik ten bije jedynie spożycie ryżu, które wynosi 47 kg na osobę rocznie. Należy przy tym podkreślić, iż warunkiem eksportu mięsa drobiowego na rynek Singapuru jest posiadanie właściwego certyfikatu halal. Ma to kluczowe znacznie w kontekście toczącej się dyskusji nt. ograniczenia możliwości prowadzenia ubojów religijnych w naszym kraju.
Źródło: KDR-IG