Według nieostatecznych danych, w 2018 roku wytworzono ok. 2930 tys. ton mięsa drobiowego w wadze produktu, tj. o 4,3% więcej niż w roku poprzednim. Uboje ze skupu stanowiły 91,4% tej produkcji, a uboje gospodarcze 8,6%. Rok wcześniej proporcje te wynosiły odpowiednio: 95,1% i 4,9%. Sprzedaż zagraniczna mięsa drobiowego wyniosła w 2018 roku ok. 1311 tys. ton, tzn. o ponad 13% przewyższała poziom z roku poprzedniego. Utrzymała się więc znacząca różnica dynamik wzrostu produkcji i eksportu, powodująca presję na rynku wewnętrznym. Mimo zwiększenia importu o 19 tys. ton, na zużycie w kraju pozostało o ok. 1% mniej mięsa drobiowego niż w 2017 roku. Przy stabilizacji samozaopatrzenia i więcej niż podwojeniu obrotów targowiskowych, do kanałów handlu detalicznego trafiło o ponad 8% mniej mięsa drobiowego niż w 2017 roku. Roczny przyrost podaży mięsa drobiu, wynoszący ok. 139 tys. ton, w całości zagospodarowany został na pokrycie większej sprzedaży zagranicznej, której wzrost stanowił ok. 112% tego przyrostu. Zużycie w kraju zmniejszyło się o ok. 16 tys. ton.
Mięso drobiowe, tys. ton
Okres |
Produkcja |
Import |
Podaż |
Eksport |
Zużycie w kraju |
2010 |
1570 |
33 |
1603 |
412 |
1191 |
2011 |
1689 |
33 |
1722 |
442 |
1280 |
2012 |
1901 |
44 |
1945 |
528 |
1417 |
2013 |
1996 |
40 |
2036 |
587 |
1449 |
2014 |
2190 |
38 |
2228 |
714 |
1514 |
2015 |
2440 |
36 |
2476 |
850 |
1626 |
2016 |
2720 |
47 |
2767 |
1025 |
1742 |
2017 |
2810 |
59 |
2869 |
1156 |
1713 |
2018 |
2930 |
78 |
3008 |
1311 |
1697 |
2019 |
3180 |
80 |
3260 |
1440 |
1820 |