Rasa polska holsztyńsko-fryzyjska odmiany czarno-białej (HO) stanowiła aż 85,13% pogłowia krów ocenianych w 2017 r. Drugie miejsce zajęły krzyżówki z rasami mięsnymi (MM) osiągając 7,90% pogłowia. Następnie uplasowały się: polska holsztyńsko-fryzyjska odmiany czerwono-białej (RW) z wynikiem 3,65% i simental (SM) - 1,32%. 2% ocenianego pogłowia stanowiły rasy pozostałe: polska czerwono-biała (ZR) - 0,50%, montbeliarde (MO) - 0,40%, polska-czerwona (RP) - 0,35%, polska czarno-biała (ZB) - 0,25%, jersey (JE) - 0,13%, bydło białogrzebiete (BG) - 0,09%, brown swiss (BS) - 0,04%, szwedzkie bydło czerwono-białe (SR) - 0,04%, norweskie bydło czerwone (NR) - 0,03% oraz INNE - 0,17%.
Źródło: PFHBiPM