Obecnie coraz więcej produktów mleczarskich i spożywczych oznaczonych jest symbolem „Wolne od GMO”.
Polska Izba Mleka wychodząc naprzeciw rosnącym oczekiwaniom konsumentów, którzy szukają wiarygodnych informacji o produkcie podjęła prace nad opracowaniem standardu.
Głównym celem stworzenia autorskiego standardu Polskiej Izby Mleka jest sprawdzanie czy realizowana produkcja może być oceniana w świetle obowiązującego prawa jako wolna od GMO. Standard uwzględnia cały obszar wymagań dla wielu różnych obszarów łańcucha żywnościowego, gdzie istotnym elementem jest wskazanie postępowania, które zapewnia najwyższe standardy, których wdrożenie i prawidłową realizację można potwierdzić w drodze certyfikacji.
W ramach standardu PIM certyfikacji mogą podlegać:
– Zakłady mleczarskie.
– Gospodarstwa rolnicze.
– Firmy produkcyjne, handlowe i transportowe w zakresie pasz, mieszanek i dodatków paszowych,
– Firmy zajmujące się handlem i transportem produktów mleczarskich.
Więcej informacji dostępnych na stronie Polskiej Izby Mleka.
Źródło: PIM