Wczoraj TVP wyemitowała film o Ernstnie Hermannu Maierze, hodowcy bydła mięsnego z Ostrdorfu, który jest pomysłodawcą systemu uboju bydła na pastwisku z broni palnej, a zarazem inicjatorem zmian w ustawodawstwie UE, które umożliwiły taki ubój. Pisaliśmy o tym w Hodowcy Bydła 11/2019 (artykuł tutaj) oraz Hodowcy Bydła 12/2019 (artykuł tutaj). Zwierzęta w jego stadzie cały rok przebywają na pastwisku i tutaj czują się najlepiej. Hodowca nie mógł znieść tego, że zwierzęta utrzymywane w najlepszym z możliwych dobrostanie, tuż przed ubojem narażone są na ogromny stres związany z załadunkiem, transportem i oczekiwaniem na ubój. Wpadł na niezwykle prosty pomysł, aby dokonywać uboju na pastwisku. Jednak musiał przejść ogromnie trudną i długą drogę. W rezultacie, w 2011 roku jego konsekwencja i zaangażowanie doprowadziły do zatwierdzenia przez UE metody uboju zwierząt na pastwisku z broni palnej. Zgodnie z procedurami zaakceptowanymi przez organ ustawodawczy UE zwierzę jest ogłuszane na pastwisku, a następnie w oparciu o specjalną maszynę wykrwawiane i transportowane do miejsca rozbiórki tuszy. Hodowca założył stowarzyszenie URIA do celów lobbingu na rzecz dobrostanu zwierząt.
Producenci bydła opasowego w Polsce są bardzo zainteresowani taką metodą uboju - a ten film może pomóc w rozpowszechnieniu przyjaznego traktowania zwierząt począwszy od urodzenia, aż do uboju. Kontakt do hodowców pilotażujących sprawę legalizacji uboju pastwiskowego w Polsce znajduje się na stronie polskaczerwona.pl. Prezes Piotr Rydel zaprasza do kontaktu.
Film o gospodarstwie można obejrzeć na: https://vod.tvp.pl/video/sekretne-zycie-krow,dzikie-serce,47930660