W pierwszych dwóch miesiącach br. eksport nieprzetworzonego mięsa wieprzowego z Polski wyniósł 75,8 tys. t, co oznacza prawie 7% wzrost w skali roku (o 4,6 tys. t). Było to spowodowane głównie ożywieniem w wywozie na rynki pozaunijne. Sprzedaż do pozostałych krajów Unii w analizowanym okresie była bowiem o 2,5% niższa niż przed rokiem, kształtując się˛ na poziomie 53,1 tys. t. Tym samym udział UE w wolumenie eksportu wyniósł 70% wobec prawie 77% w 2016 r. oraz 82% w 2015 r.
Jeszcze większe zmiany odnotowano w przypadku przychodów ze sprzedaży mięsa nieprzetworzonego za granicą. Według danych MRiRW wartość eksportu w okresie pierwszych dwóch miesięcy br. była o ponad 24% wyższa w skali roku i wyniosła 146,5 tys. euro. Wynika to głównie z wyższych cen mięsa. Według danych GUS w okresie styczeń-luty br. przeciętna cena trzody chlewnej na rynku krajowym była o prawie 21% wyższa od poziomu obserwowanego w analogicznym okresie 2016 r. Głównym odbiorcą mięsa wieprzowego z Polski, w ujęciu ilościowym, pozostają˛ Włochy oraz Niemcy. Niemniej, sprzedaż w tych kierunkach w omawianym okresie zmniejszyła się odpowiednio o 19% i 8%. Niewielki wzrost odnotowano natomiast w przypadku Stanów Zjednoczonych, największego importera nieprzetworzonej wieprzowiny z Polski w ujęciu wartościowym, trzeciego w ujęciu wolumenowym. W skali roku zwiększyły one zakupy o prawie 3% do 7,7 tys. t. Sprzedaż do Hongkongu (drugiego pozaunijnego importera z Polski) wzrosła o ponad 13% w relacji rocznej do 5,6 tys. t. Z kolei eksport do Kanady był o 116% wyższy (łącznie wyniósł 2,2 tys. t) niż w analogicznym okresie ubiegłego roku, zaś do Chile prawie 8-krotnie wyższy (2,0 tys. t). Ogółem eksport mięsa wieprzowego poza UE-28 w pierwszych dwóch miesiącach br. sięgnął 22,6 tys. t i był o 36% wyższy w relacji rocznej. Według danych Eurostatu w tym samym czasie sprzedaż ze wszystkich krajów Unii na rynki trzecie była o 20%większa niż przed rokiem wynosząc 370,9 tys. t. Zauważalne jest zatem niewielkie wzmocnienie pozycji Polski w handlu z krajami nienależącymi do Wspólnoty. Jej udział w unijnym wywozie nieprzetworzonego mięsa wieprzowego wzrósł z 5,1% w 2016 r. do 6,1% w bieżącym roku.
Źródło: BGŻ BNP PARIBAS