W 2008 roku suszona plazma krwi znalazła się na 6 miejscu na liście 10 największych odkryć w ostatnich 100 latach Amerykańskiego Towarzystwa Nauk Zootechnicznych (American Society of Animal Science).
Do produkcji plazmy wykorzystywana jest krew zbierana z dużych rzeźni będących pod nadzorem weterynaryjnym, wyłącznie od zdrowych zwierząt dopuszczonych do spożycia przez ludzi. UE zakwalifikowała suszoną rozpyłowo plazmę krwi do grupy produktów niskiego ryzyka. Badania naukowe potwierdzają, że metoda rozpyłowego suszenia plazmy krwi w temperaturze 80 st. C. inaktywuje ewentualne patogeny znajdujące się we krwi (w tym PEDv, ASFv).
Ponad 400 opublikowanych wyników badań naukowych potwierdza zarówno bezpieczeństwo jak i efektywność plazmy w żywieniu zwierząt. Początkowo podejrzewano plazmę jako źródło rozprzestrzeniania się wirusa PED w Ameryce Północnej. Badania naukowe prowadzone w celu zidentyfikowania źródła zakażenia nie potwierdziły jednak tych hipotez, a plazma została oficjalnie uznana za bezpieczny i wartościowy dodatek do pasz dla świń.
Źródło: kzp-ptch