Eksport mięsa wieprzowego w całym 2020 r. wyniósł 391 tys. ton i był niższy o 12,6% od eksportu w 2019 roku. W ujęciu wartościowym było to mniej o 9,6%. Import mięsa wieprzowego wyniósł 656,3 tys. ton i był mniejszy o 0,6% od importu w 2019 roku. W ub.r. wartość importowanego mięsa była mniejsza o 7,4%. W rezultacie ujemny bilans handlu mięsem wieprzowym w 2020 r. wyniósł 265 tys. ton i obniżył się jeszcze o 25%, co było związane przede wszystkim ze spadkiem eksportu mięsa wieprzowego.
Najwięcej mięsa wieprzowego wyeksportowaliśmy w tym okresie do Niemiec 39,1 tys. ton, co stanowiło 10,5% naszego całkowitego eksportu. Innymi naszymi znaczącymi kierunkami była Słowacja, Włochy i Czechy, ale także Wietnam, Rumunia i Hongkong. W roku 2019 znaczącym importerem naszego mięsa były Niemcy , jednak w 2020 roku zakupili oni o 25,7 tys. ton mniej. Włochy były na drugim miejscu pod względem sprowadzanej wieprzowiny. W 2020 r. kupili oni u nas o 12,9 tys. ton mniej mięsa. Połowę mniej zaimportowały także Stany Zjednoczone. Więcej niż w zeszłym roku kupiła natomiast Słowacja i Wietnam.