Największymi producentami mięsa wieprzowego w UE do tej pory byli Niemcy, z 22% udziałem. Od 2021 r. europejskim liderem tego sektora jest Hiszpania. Produkcja mięsa wieprzowego w tym kraju za cały 2021 r. wyniosła 5194 tys. ton, tj. o 229 tys. ton więcej od wieprzowiny wyprodukowanej w Niemczech. Znacząco swoją produkcję zwiększyła także Dania, która z uwagi na brak zapotrzebowania na prosięta ze strony innych krajów zmuszona została to realizowania tuczu na własnych fermach.
Produkcja mięsa wieprzowego w krajach UE w 2021 r. wyniosła 23 407,79 tys. ton. Było to o 1,63% więcej niż w roku 2020. Do tej pory liderem na europejskim rynku producentów wieprzowiny były Niemcy. Obecnie największym producentem tego gatunku mięsa jest Hiszpania, która w 2021 r. wyprodukowała 5194,46 tys. ton, czyli 22,2% całkowitej ilości unijnego mięsa wieprzowego. W ciągu czterech ostatnich lat wzrost ten wyniósł aż 21%. Na drugim miejscu znajdują się Niemcy z produkcją 4965 tys. ton, czyli z 21,2% udziałem w rynku. W Niemczech spadek produkcji w okresie czteroletnim wyniósł aż 9%. Trzecim producentem wieprzowiny na unijnym rynku są Francuzi, którzy w ub.r. wyprodukowali 2203,84 tys. ton wieprzowiny, czyli 9,4%. Polska z 8,4% udziałem jest czwartym krajem o największej produkcji mięsa wieprzowego. Tuż za nami jest Dania (7,4%) i Holandia (7,3%).
Przeczytaj także: Ceny zbóż w tygodniu 28.03-3.04.2022
Dane Eurostatu wskazują, że w ciągu ostatniego roku znacząco wzrosła produkcja wieprzowiny w Hiszpanii o +3,82%, co oznacza ilościowy wzrost o 191 tys. ton. W Danii progres produkcji wyniósł 128 tys. ton, czyli +8,03%. Sytuacja taka jest wynikiem obniżenia sprzedaży prosiąt z Danii do Niemiec i konieczność tuczu materiału wsadowego na własnych fermach. Kolejni duzi producenci, a więc Francja i Polska w 2021 roku utrzymali produkcję wieprzowiny na poziomie z 2020 r.
Przeczytaj także: Ukraina przewozi zboże przez Polskę
Więcej o rynku trzody chlewnej piszemy w magazynie Hodowca Trzody Chlewnej: