W ostatnich latach byliśmy świadkami wielkiego postępu w genetyce, żywieniu i technologii w dziedzinie produkcji zwierzęcej. To często popycha zwierzęta do granic ich możliwości fizjologicznych. Jednocześnie rosną wymagania konsumentów dotyczące jakości i bezpieczeństwa żywności, kładąc nacisk na ograniczenie spożycia antybiotyków.
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe jest jednym z najważniejszych i najpilniejszych wyzwań stojących przed cywilizacją ludzką. Szacuje się, że do roku 2050 wzrost liczby zgonów ludzi z powodu oporności na antybiotyki będzie wynosić 10 milionów rocznie. Stosowanie antybiotyków u zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność, również przyczynia się do globalnego obciążenia, dlatego istotne jest odpowiedzialne podejście do zdrowia zwierząt bez rutynowego podawania antybiotyków. Sposobem na osiągnięcie tego celu jest odbudowa gospodarstwa poprzez ponowne zasiedlenie, a następnie ustalenie rygorystycznych zasad bezpieczeństwa biologicznego. Wyzwaniem dla właścicieli gospodarstw, dostawców mieszanek paszowych i lekarzy weterynarii jest utrzymanie dobrego zdrowia zwierząt, wysokiej wydajności i opłacalnej ekonomiki produkcji. Dodatki paszowe mogą być stosowane jako zamiennik antybiotyków w celu rozwiązania niektórych problemów zdrowotnych, szczególnie w obszarach zdrowia układu trawiennego, eliminacji stresu, wspierania odporności i ogólnego dobrostanu zwierząt.
Strategia poprawy wydajności
Fortibac® F Plus to kompleksowy produkt oparty na synergistycznym badaniu estrów kwasów tłuszczowych i różnych grup aktywnych substancji fitogenicznych w celu analizy użytkowej loch i prosiąt. Kompleks krótko- i średniołańcuchowych estrów kwasów organicznych pozytywnie wpływa na mikrobiom jelitowy, integralność jelit i odporność zwierząt, niezależnie od wartości pH układu pokarmowego. Estry skutecznie redukują patogeny i zapobiegają ich rozprzestrzenianiu się (Clostridium L. Perfringens, E. coli, Salmonella sp., Campylobacter sp.) oraz wspierają korzystny mikrobiom (Lactobacillus sp., Bifidobacterium sp.). Fortibac® F Plus poprawia również morfologię i funkcję ściany jelita, zapewnia bezpośrednie źródło energii dla enterocytów i poprawia wchłanianie składników odżywczych. Efekty te są szczególnie istotne u młodych zwierząt, gdy przewód pokarmowy wciąż się rozwija lub gdy ściana jelita regeneruje się po uszkodzeniu. lmmunomodulacyjne działanie estrów kwasów organicznych wpływa na rozwój układu odpornościowego błony śluzowej, wytwarzanie cytokin przeciwzapalnych i lepszą odpowiedź organizmu na szczepienie – u zaszczepionych zwierząt wykazano wyższe miano przeciwciał poszczepiennych.
CZYTAJ WIĘCEJ
Fortibac® F Plus zawiera także substancje fitogeniczne, które oprócz działania antybakteryjnego, przeciwwirusowego, przeciwutleniającego i przeciwzapalnego, zwiększają produkcję soków trawiennych i enzymów, poprawiają wchłanianie i wykorzystanie składników odżywczych, korzystnie wpływają na przepuszczalność naczyń włosowatych, aktywują krążenie krwi by przyspieszyć detoksykację. Istotnym składnikiem produktu są także saponiny, które jak wykazano, zmniejszają intensywność rozkładu azotu w odchodach, a tym samym znacząco zmniejszają stężenie amoniaku w pomieszczeniach inwentarskich i jego emisję do powietrza. Produkt jest zarejestrowany na liście zweryfikowanych produktów redukcji emisji Instytutu Badawczego Inżynierii Rolniczej w Pradze z potwierdzoną redukcją amoniaku do 48%. Substancje fitogeniczne sprawiają, że pasza jest smakowita, co poprawia pobieranie, strawność i wykorzystanie składników odżywczych. Efektem jest lepsza kondycja i wydajność mleczna loch w okresie laktacji (w tym lepsze parametry siary i mleka – wyższa zawartość suchej masy, białka mleka, laktozy, niższa zawartość mocznika, wyższa zawartość immunoglobulin). Substancje fitogeniczne wpływają także pozytywnie na parametry rozrodu (naturalna owulacja, wyraźne oznaki rui, krótszy okres od odsadzenia do pierwszej inseminacji, większy odsetek wyproszeń), poprawiają metabolizm substancji azotowych, a poprzez zmniejszenie produkcji amoniaku poprawiają warunki utrzymania zwierząt i ograniczają jego emisję do powietrza. Efekt ich działania widoczny jest także w równomierności prosiąt ssących, ich masie odsadzeniowej i ogólnie lepszych parametrach użytkowych (przyrosty dobowe, mniejsze wykorzystanie paszy, mniejsze straty) u prosiąt w okresie odchowu. Inwestycja w potrzeby zwierząt jest kluczem do sukcesu i rentowności gospodarstwa.
Testowanie zastosowania Fortibac® F Plus na fermie
Działanie Fortibac® F Plus badano w okresie odchowu prosiąt Topigs 40. W badaniu prosięta w 30. dniu życia podzielono na dwie grupy (kontrolną i doświadczalną). Obie grupy karmiono standardową mieszanką paszową bez antybiotyków, a czas trwania doświadczenia wynosił 28 dni. Do racji pokarmowych w grupie doświadczalnej dodano dodatek Fortibac® F Plus w dawce 1,25 kg/t mieszanki paszowej. Wyniki monitorowanych parametrów prosiąt wykazały lepszą wydajność w grupie doświadczalnej w porównaniu z grupą kontrolną: większy przyrost dobowy o 8,6%, mniejsze zużycie paszy o 3,7% i większe spożycie paszy o 3,5% (Rysunek 1).
Rys. 1. Wyniki parametrów wydajności w grupie kontrolnej i eksperymentalnej z użyciem Fortibac® F Plus
Pomyślna produkcja prosiąt w coraz większych miotach zależy od ich zdrowia, kondycji i zdolności do wypicia wystarczającej ilości siary i mleka. Skład mleka loch w okresie laktacji, które otrzymały w diecie z dodatkiem substancji fitogenicznych z produktu Fortibac® F Plus, był przedmiotem badań naukowych i testów na fermach w różnych krajach, wykazał wyższą zawartość składników odżywczych w mleku (Rysunek 2) i immunoglobulin w siarze (Rysunek 3).
Rys. 2. Parametry mleka loch w okresie laktacji w grupie kontrolnej w porównaniu z grupą loch ze składnikiem fitogenicznym Fortibac® F Plus
(źródło: badanie na farmie, Niemcy 2011)
Rys. 3. Różnica w zawartości immunoglobulin w siarze loch w 1 i 7 dniu laktacji w grupie kontrolnej i grupie, która otrzymała fitogeniczny składnik Fortibac® F Plus
(źródło: badanie naukowe, Sichuan Agricultural University, Chiny 2010)
PEŁNA INFORMACJA O RYNKU TRZODY CHLEWNEJ W POLSCE
Katalog Branżowy Trzoda Chlewna
Wniosek
Fortibac® F Plus oferuje producentom trzody chlewnej nowoczesne i wydajne rozwiązanie zwiększające wydajność i bezpieczną produkcję. Działanie estrów kwasów organicznych w połączeniu z substancjami fitogenicznymi skutkuje zwiększeniem odporności jelitowej, wsparciem odporności, poprawą wydajności (dobowy przyrost, niższy wskaźnik wykorzystania pasz, mniejsze straty), mniejszą częstością występowania stanów zapalnych narządów rozrodczych u loch, zmniejszoną zapadalnością na choroby biegunkowe u prosiąt i wreszcie, mniejszym zapotrzebowaniem na interwencje weterynaryjne i oszczędności w kosztach leczenia. Wieloletnie doświadczenie, monitorowanie najnowszych trendów w żywieniu i zdrowiu jelit, testowanie różnorodnych składników i ich kombinacji przekłada się na finalną formę produktu, który znalazł już na rynku wielu zwolenników i zadowolonych klientów.
Więcej informacji: Addicoo