Unia Europejska jest, po Chinach, jednym z czołowych producentów jaj kurzych. W 2016 r. produkcja jaj spożywczych w UE wzrosła o 1,2% do 6 754 tys. ton (108 mld sztuk). Według najnowszych przewidywań eksperckich Komisji Europejskiej, w 2017 r. unijni producenci jaj zwiększą produkcję o 0,6% do 108,7 mld sztuk.
Od 2013 r. obserwowany jest w Europie systematyczny wzrost produkcji jaj, po jej spadku w latach 2011-2012, związanym z trudną sytuacją rynkową właścicieli ferm drobiu , w związku z procesem dostosowywania się do nowych wymagań dobrostanu utrzymywania kur nieśnych w klatkach wzbogaconych.
Tabela 1. Europejscy liderzy produkcji jaj konsumpcyjnych (tys. ton)
(wstępne dane za 2016 r.; prognoza na 2017 r. ) Kraj członkowski UE |
Produkcja 2016 r. |
%zmiana 2016/2015 |
Prognoza produkcji 2017 r. |
% zmiana 2017/2016 |
Francja |
872,0 |
-2,7 |
880,0 |
+0,9 |
Włochy |
805,0 |
+0,6 |
815,0 |
+1,2 |
Niemcy |
800,0 |
+1,0 |
795,0 |
-0,6 |
Hiszpania |
773,0 |
+3,1 |
750,0 |
-3,0 |
Wlk. Brytania |
671,4 |
+3,5 |
691,5 |
+3,0 |
Holandia |
638,0 |
-0,5 |
640,0 |
+0,3 |
Polska |
516,0 |
+1,3 |
535,0 |
+3,7 |
Produkcja jaj w Europie nadal w ponad 50% opiera się na klatkowym systemie chowu kur nieśnych. Odnosząc się do pogłowia kur niosek w UE ogółem (382,9 mln), w systemie klatkowym utrzymywano 214,5 mln kur (56%), a pozostałe 44% kur w systemach alternatywnych: wolno wybiegowym (51,9 mln kur – 14%), ściółkowym (100,1 mln – 26%), produkcja ekologiczna (16,2 mln – 4%). Dane te odnoszą się do 2015 r., najprawdopodobniej pod koniec I kwartału tego roku KE przedstawi informacje za ubiegły rok.
Każdy z krajów członkowskich posiada odmienne preferencje w zakresie systemu chowu, w zależności od oczekiwań rynku. Chów wolno wybiegowy dominuje w Wielkiej Brytanii, blisko połowa kur utrzymywana jest w tym systemie (system klatkowy – 42%). W Niemczech, we Francji i w Holandii jego udział w systemach produkcji jaj stanowi odpowiednio: 18%, 18%, 15%. Holenderscy i niemieccy producenci jaj konsumpcyjnych prowadzą głównie produkcję w systemie ściółkowym (60% udział).
U pozostałych czołowych producentów jaj w Europie dominuje system klatkowy: Hiszpania (około 90%), Włochy (około 70%). W Polsce, wg danych GIW z 2016 r., udział tego systemu oscylował wokół 88%.
Źródło: KIPDiP za Komisja Europejska
3 kwietnia 2017