Krajowa produkcja mięsa drobiowego w UE wyniosła w 2016 roku 14 808 tys. ton. Polska w ubiegłym roku wyprodukowała 2486 tys. ton, co stanowi 16,8% w całej UE. Na drugim miejscu plasuje się Francja z 12,3% udziałem, trzecie są Niemcy (12%), a czwarte miejsce zajmuje Wielka Brytania (11,2%). Światowa produkcja mięsa drobiowego wyniosła 117 810 tys. ton (udział Polski to 2,11%), w czego największymi producentami są USA (21 009 tys. ton), Chiny (18 700 tys. ton) i Brazylia (13 814 tys. ton). Ponad 2500 tys. ton (czyli więcej niż Polska) produkują takie kraje jak Rosja, Meksyk, Indie.
Światowa produkcja mięsa indyczego wyniosła w 2016 roku 5900 tys. ton, z czego 46% zostało wyprodukowane w USA, a 35,7% w UE. W 2016 roku największym producentem mięsa indyczego były jeszcze Niemcy (409 tys. ton, na drugim miejscu była Francja (373 tys. ton) a na trzecim Polska (368 tys. ton). Ponad 6,5% mięsa indyczego na świecie pochodzi z Polski, a 19 z UE.
Prognozuje się iż w kolejnych latach unijny wzrost produkcji mięsa drobiowego wyniesie 0,7% w 2017 roku i 0,8% w 2018 roku. W całej UE produkcja mięsa drobiowego przewyższa o 4% zapotrzebowanie, w Polsce wskaźnik ten jest wyższy i wynosi 145%.
W Polsce w 2017 roku więcej zostanie ubitych kurcząt brojlerów – o 1,9% oraz indyków o 8,7% (tys. ton wagi żywej).
Źródło: Avec, 2017 i Rynek drobiu, maj 2017