Według ekspertów Rabobank spadek produkcji wieprzowiny w Chinach w 2019 roku wyniesie ok 30%.
Jeżeli przyjmiemy za USDA, że w 2018 w Chinach wyprodukowano 54,1 mln ton mięsa wieprzowego, to spadek produkcji może wynieść 16,2 mln ton. Dla porównania przypomnijmy, że cała produkcja wieprzowiny w UE w 2018 roku wyniosła 23,9 mln ton.
Chiński deficyt wieprzowiny w 2019 roku szacowany jest na 10 mln ton. Przekracza to łączne możliwości eksportowe UE, USA i Brazylii. W całym roku 2018 z USA wyeksportowano 2,43 mln ton mięsa wieprzowego. Średnio tygodniowo eksport wyniósł więc 46,7 tys. ton. W ostatnim tygodniu Stany Zjednoczone wyeksportowały tylko do Chin rekordową ilość 77,7 tys. ton wieprzowiny - informuje firma Genesus za USDA.
Wzrost importu chińskiego spowodowany jest redukcją pogłowia macior na skutek rozprzestrzeniającego się wirusa ASF. Szacuje się, że Chiny w ciągu roku straciły 7 mln loch (21% r/r). Wzmożony chiński import może wywindować ceny wieprzowiny zarówno w USA jak i u innych eksporterów do rekordowych poziomów.
Źródło: kzp-ptch