Potwierdzono kolejne przypadki zakażeń wirusem grypy ptaków na komercyjnych fermach drobiu w Unii Europejskiej w tegorocznym sezonie jesienno – zimowym. Problem nasila się na Bałkanach.
Sprawa dotyczy Bułgarii, która zgłosiła już kolejne ogniska HPAI w tym sezonie. W miniony piątek, 18 października służby administracyjne poinformowały, że na dwóch fermach drobiu w południowo – wschodniej Bułgarii, w wiosce Voyvodovo, niedaleko miasta Hascovo, wykryto wysoce patogennego wirusa. Zakażenie potwierdzono w stadzie kaczek (16 tys. sztuk) i brojlerów kurzych (130 tys. sztuk). Badania laboratoryjne jak na razie potwierdziły serotyp wirusa H5. Wcześniej, Bułgaria zgłosiła wybuch grypy ptaków podtypu H5N8 w obwodzie Płowdiw: w gospodarstwie przyzagrodowym na początku tego miesiąca oraz na fermie drobiu pod koniec września. Aby zapobiec dalszemu rozprzestrzenianiu wirusa natychmiast zostały wdrożone wszystkie odpowiednie środki nadzwyczajne i zwalczające zgodnie z dyrektywą Rady 2005/94 / WE w sprawie wspólnotowych środków zwalczania ptasiej grypy. Drób poddano utylizacji i ubojowi sanitarnemu, kompleks drobiarski czyszczeniu i dezynfekcji, ustalono granice stref zapowietrzonych i zagrożonych.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz apeluje, aby producenci drobiu w Polsce zachowali szczególną ostrożność, gdyż nastał okres w roku o najwyższym ryzyku przedostania się wirusa na fermy, szczególnie te utrzymujące drób wodny i stada kur niosek mające dostęp do otwartej przestrzeni na wybiegu. Wszyscy hodowcy, w szczególności posiadający gospodarstwa położone w pobliżu zbiorników wodnych powinni stosować odpowiednie środki bioasekuracji minimalizujące ryzyko przeniesienia wirusa grypy ptaków na fermę.
KIPDiP przypomina, że państwa członkowskie, w których wystąpi grypa ptaków zobowiązane są wprowadzić odpowiednie środki kontrolne zgodnie z dyrektywą 2005/94/WE, m.in. ustanawiają obszary zapowietrzone i zagrożone wokół dotkniętych chorobą gospodarstw drobiarskich. Takie działanie pozwala uniknąć niepotrzebnych zakłóceń w handlu wewnątrz Unii, a także wprowadzenia przez państwa trzecie nieuzasadnionych barier w handlu. Zakres granic tych obszarów publikowany jest i aktualizowany na bieżąco w decyzjach wykonawczych Komisji Europejskiej. Zasięg tych obszarów jest następujący: obszary zapowietrzone - o minimalnym promieniu 3 kilometrów wokół gospodarstwa ; obszar zagrożony - o minimalnym promieniu 10 kilometrów wokół gospodarstwa (wraz z obszarem zapowietrzonym). Na obszarach tych stosuje się środki określone w Dyrektywie 2005/94/WE, między innymi, ograniczenia w transporcie żywym drobiem, jajami wylęgowymi i produktami pochodzenia zwierzęcego.
Źródło: KIPDiP