W krajach UE potwierdzono 19 ognisk ptasiej grypy. Hodowcy drobiu w Polsce boją się o swoje stada. Mamy już pierwsze potwierdzenie wystąpienia tej choroby w naszym kraju. Główny Lekarz Weterynarii stwierdził wystąpienie ptasiej grypy na fermie kur niosek utrzymującej 1,02 mln sztuk kur w systemie ściółkowym. Ferma zlokalizowana jest w miejscowości Wroniawy, w gminie Wolsztyn, w powiecie wolsztyńskim, w województwie wielkopolskim.
W dniu 24 listopada 2020 r. Laboratorium w Puławach poinformowało o wyniku dodatnim stwierdzającym obecność wysoce zjadliwego wirusa grypy ptaków podtypu H5N8. Do tej pory to producenci kurcząt brojlerów i indyków musieli mierzyć się z ogromnym kryzysem cenowym, czy teraz los ten czeka także producentów jaj? Ceny sprzedaży jaj przez ostatnich kilka miesięcy były stabilne (sprawdź tutaj), a zawirowanie związane z pandemią koronawirusa oraz kryzys na rynku HoReCa nie miały wpływu na kształtowanie się cen tych surowców drobiarskich.
Pierwsze objawy ptasiej grypy u drobiu:
- zwiększona śmiertelność, apatia,
- znaczący spadek pobierania paszy i wody,
- duszność, sinica, wybroczyny, biegunka,
- nagły spadek nieśności, tzw. „lanie jaj” (jaja pozbawione skorup),
- objawy nerwowe: drgawki, skręt szyi, paraliż nóg i skrzydeł, niezborność ruchów