Z powodu zgłoszenia przez Ukrainę ogniska grypy ptaków podtypu H5 u ptaków utrzymywanych przydomowo (wieś Kandybyne, powiat Nova Odesa, region Mykolaiv (Nikolayev)), Unia Europejska wprowadziła zakaz importu mięsa i produktów drobiowych pochodzących z Ukrainy (przesyłek certyfikowanych po dniu 4 grudnia 2020 roku) na terytorium państw unijnych.
Ukraina jest trzecim największym dostawcą mięsa drobiowego do Unii Europejskiej, po Brazylii i Tajlandii (statystyki nie uwzględniają importu z UK). W 2019 roku dostawy ukraińskiego mięsa drobiowego do UE w porównaniu do roku 2018 wzrosły o 10,4 tys. ton (+8,4 proc.) do 133,8 tys. ton. Ukraina miała 22,5 proc. udział w unijnym przywozie mięsa drobiu ogółem z tak zwanych krajów trzecich. W okresie od stycznia do września 2020 roku unijni importerzy sprowadzili z Ukrainy 82,4 tys. ton mięsa, przy czym odnotowano spadek przywozu o 16,7 proc. w porównaniu do analogicznego okresu roku 2019. Sądzimy, że zdecydowany wpływ na zmniejszenie dostaw do Unii z Ukrainy w tym roku mają negatywne skutki pandemii i związany z COVID – 19 istotnie ograniczony popyt na drób ze strony kanału HoReCa.
Przypomnijmy, że import mięsa drobiowego do Polski z Ukrainy w okresi styczeń-wrzesień 2020 wyniósł 3,8 tys. ton, co stanowi 10% całkowitej ilości zaimportowanego mięsa. W analogicznym okresie roku 2019 było to 23,8 tys. ton, czyli 34% importu mięsa drobiowego do Polski.