Wprowadzony, ze względu na wystąpienie HPAI, przez Unię Europejską w dniu 21 grudnia 2020 r. zakaz przywozu produktów drobiarskich z całej Ukrainy na teren państw unijnych nie obejmuje jaj w skorupkach i produktów jajecznych. Główny Lekarz Weterynarii poinformował, że w między czasie pojawił się projekt rozporządzenia dotyczący regionalizacji Ukrainy w odniesieniu do przywozu przesyłek mięsa i produktów drobiowych, ale nie został jeszcze przyjęty. Na początku 2020 roku, gdy na Ukrainie wystąpiła grypa ptaków UE ugięła się pod naciskiem ukraińskich władz i uznała regionalizację.
Zakaz sprowadzania z Ukrainy na teren UE drobiu dotyczył:
- świeżego mięsa drobiowego (wzór świadectwa POU, RAT, WGM) – załącznik I do rozporządzenia Komisji (WE) nr 798/2008 ;
- drobiowych wyrobów mięsnych (decyzja Komisji nr 2000/572/WE );
- drobiowych produktów mięsnych niepoddanych obróbkom B, C, D zgodnie z decyzją Komisji nr 2007/777/WE ;
- nieprzetworzonych produktów ubocznych zgodnie z rozporządzeniem Komisji (UE) nr 142/2011 lub zawierających materiał z drobiu.
Ww. przesyłki mięsa drobiowego i drobiowych produktów mięsnych pochodzące z Ukrainy, którym towarzyszą świadectwa zdrowia podpisane po dacie potwierdzenia ogniska HPAI, nie mogą być dopuszczone do obrotu na terytorium Unii Europejskiej.
źródło: KIPDiP