Eksport mięsa drobiowego w pierwszych dziesięciu miesiącach 2020 roku wzrósł, choć nieznacznie – o 0,38%, ale jednak był wyższy niż w analogicznym okresie roku 2019. W tym czasie wyeksportowaliśmy 1 232 tys. ton mięsa o łącznej wartości 8 mln 672 tys. zł. Mimo ogromnego kryzysu polscy eksporterzy walczą o klientów poza krajem. Dzieje się tak poprzez obniżenie cen sprzedaży na rynkach zagranicznych. Wartość wyeksportowanego mięsa w okresie styczeń-październik 2020 r. była zatem niższa o 7,34%. Największym naszym odbiorcą są Niemcy, którzy kupili u nas 204,7 tys. ton mięsa – 17,5 tys. ton więcej niż w 2019 roku, ale o wartości niższej o 40,8 mln euro oraz Wielka Brytania – która zaimportowała 10 tys. ton mięsa więcej niż rok wcześniej, ale o ogólnie niższej wartości o 13 mln euro.