Według najnowszych danych opublikowanych przez Eurostat Polska w 2020 roku wyprodukowała 2696,01 tys. ton mięsa drobiowego. Było to więcej o 3,95% niż w roku 2019. W porównaniu do ubojów sprzed dekady było to dwukrotnie więcej. Pozostajemy niekwestionowanymi liderami na rynku produkcji mięsa drobiowego w Europie. Brakuje jeszcze pełnych informacji z Wielkiej Brytanii i Hiszpanii, ale już wiadomo, że kraje te zgłaszały spadki produkcyjne tego gatunku mięsa. Mniej niż w 2019 roku wyprodukowano mięsa drobiowego w Turcji, Francji, na Węgrzech i w Rumunii. Więcej ubojów dokonali Niemcy i Włosi.
Według wstępnych danych w krajach należących do UE produkcja mięsa drobiowego w 2020 roku była wyższa o +1,14% i wyniosła 12 416,90 tys. ton.
Produkcja mięsa drobiowego w ważniejszych krajach Europy, tys. ton