Eksport mięsa drobiowego w styczniu 2021 roku wyniósł 121 681 ton. Było to więcej w ujęciu ilościowym o 1,9%. Ale to koniec dobrych wiadomości. Osłabienie złotówki względem euro oraz niższe ceny transakcyjne spowodowały, że wartość eksportu w złotówkach zmniejszyła się w porównaniu ze styczniem 2020 r. o 14% a w euro o 18,5%. Spadki wartości sprzedaży mięsa drobiowego dotyczyły Niemiec, Wielkiej Brytanii, Czech. Więcej mięsa drobiowego i o wyższej wartości kupili u nas w styczniu Francuzi i Holendrzy. Co ciekawe na liście znaczących importerów mięsa drobiowego w styczniu znalazły się takie kraje jak: Ghana, Konko, Kuba – którzy łącznie kupili u nas 17,2% całkowitej ilości wyeksportowanego mięsa.
Import mięsa drobiowego w styczniu 2021 r. zmniejszył się o 52%, z 5796 ton do 2799 ton z czego głównym naszym dostawcą są Niemcy z 63% udziałem oraz Węgry 11% udziału. W ub. r. import ukraińskiego mięsa wyniósł 772 tony (13,3% udziału). W styczniu
tego roku nie było go w ogóle, a to z uwagi na zablokowanie 7 stycznia zakupów z tego kraju przez UE, czego przyczyną było wystąpienie ptasiej grypy. 17 marca 2021 r. zniesiono zakaz importu mięsa drobiowego z całej Ukrainy i wprowadzono regionalizację.