Uboje indyków w okresie styczeń-kwiecień 2021 w całej UE27 spadły o 21%, głównie za sprawą największych producentów mięsa indyczego - Niemiec, Francji, Polski i Hiszpanii. Największe spadki ubojów zanotowano w Polsce (-38%) oraz w Niemczech (-29%). Pamiętajmy jednak, że likwidacji z powodu wystąpienia ptasiej grypy uległo w Polsce w pierwszych czterech miesiącach roku ponad 1 mln indyków. Wykonywane uboje nie odzwierciedlają dokładnie potencjału produkcyjnego na danym terenie. Część stad z Polski wyjeżdża bowiem za granicę, do niemieckich zakładów, gdzie oferowane są wyższe ceny skupu.
Więcej danych dotyczących rynku indyczego oraz sytuacji popytowo-podażowej w naszym kwartalniku Indyk Polski.
Uboje indyków w okresie styczeń-kwiecień 2021 w krajach UE27, tys. ton
styczeń- kwiecień 2020 | styczeń-kwiecień 2021 | Zmiana r/r, % | |
Francja | 106 | 100 | -5,66 |
Niemcy | 161 | 114 | -29,19 |
Włochy | 104 | 100 | -3,85 |
Polska | 137 | 85 | -37,96 |
Hiszpania | 80 | 61 | -23,75 |
Węgry | 26 | 18 | -30,77 |
Portugalia | 15 | 16 | 6,67 |
UE27 | 640 | 504 | -21,25 |
- na podst.